Hlavní obsah

Za nenávistí je frustrace. Usmrcení Roma Ukrajincem přišlo mnohým vhod, míní expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobyčejnou vlnu nenávisti, zatím zejména hlavně na sociálních sítích, vyvolala sobotní tragédie u Brněnské přehrady. Podle politologa a odborníka na extremismus Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity se v jednu chvíli prolnulo hned několik faktorů: nenávist některých Romů směrem k Ukrajincům kvůli jejich finanční podpoře, strach šířený kvazi vlasteneckou scénou a také frustrace prokremelských kruhů v čase zahájené ofenzivy na Ukrajině.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na místě, kde byl v sobotu 10.6. smrtelně zraněn mladý Rom, vzniklo pietní místo.

Článek

Co se stalo, že zrovna tato tragédie odšpuntovala takovou vlnu emocí, Romové se dokonce svolávají o víkendu v Brně k demonstraci?

Na sociálních sítích to opravdu vře a řada Romů se tam vyjadřuje velmi razantně proti Ukrajincům. Řekl bych, že se u nich nahromadila nenávist, protože mají pocit, že Romové jsou najednou odsunováni na druhou kolej. Že Ukrajincům se věnuje péče, kterou si ale chtějí nárokovat Romové. A to vytváří pocit křivdy. Ale i romská komunita je rozdělená, například lidé kolem serveru Romea zdůrazňují, že za čin jednotlivce nelze odsuzovat celé etnikum.

Bude nyní důležité, zda se podaří udržet emoce. Ty jistě budou ještě při pohřbu a pak je na sobotu svolaná i nějaká protestní akce

Smrti mladého Roma se ale chytila i tzv. vlastenecká scéna, nejenom Romové.

Ano, tito lidé se snaží využít odporu proti uprchlíkům z Ukrajiny i proti vládě premiéra Petra Fialy. A i oni právě prostřednictvím činu jednotlivce útočí na vládu, Evropskou unii nebo Severoatlantickou alianci.

Stát chrání cizí, ne naše lidi. Romská zpěvačka útočí po smrti mladíka v Brně na všechny Ukrajince

Domácí

Jak vám jde dohromady spojení právě těchto skupin? Romové byli přece často terčem výpadů ze strany takzvané vlastenecké scény. Platí nyní, že nepřítel mého nepřítele je mým přítelem?

Nyní mají společného nepřítele – Ukrajince. Podle diskusí se zdá, že někteří lidé z kvazi vlastenecké scény, kteří v minulosti ostře vystupovali proti Romům, z toho nejsou nadšení, ale většina se z té nastalé situace prostě snaží vytřískat nějaké body. Takže se jde na představu, že Ukrajinci nám tu jezdí v tramvajích s noži a že toho bude přibývat, že se to může stát i jinde v tuzemsku.

Foto: Profimedia.cz

Politolog a odborník na extremismus Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity

Jak to bude vypadat dál, může situace ještě eskalovat?

Bohužel už tu máme i eskalaci konfliktu, kdy v pondělí došlo k bitce v centru Brna, a podle dostupných informací to mělo být právě v reakci na událost na přehradě. O to víc bude nyní důležité, zda se podaří udržet emoce. Ty jistě budou ještě při pohřbu a pak je na sobotu svolaná i nějaká protestní akce. Pokud se podaří právě zmíněné emoce udržet na uzdě, tak se situace postupně uklidní. Do toho je nutné připomenout, že vyšetřování případu je na samém začátku.

V minulých týdnech či měsících se běžně v médiích objevovaly zprávy o tom, že lidé původem z Ukrajiny se dopustili nějaké trestné činnosti, byly to rozsudky i za velmi závažné činy. Nic z toho ale nevyvolalo takovou bouři. Takže co je nyní jinak?

Tato situace přišla vhod prokremelské scéně, která je frustrovaná počínající ukrajinskou ofenzivou. Tak se to budou snažit přebít. Byl to útok nožem na veřejnosti, při velké akci, spousta lidí si tam za situace, kdy ten incident není ještě ani vyšetřen, promítne svoje představy o tom, co a jak se tam mohlo stát. Současně je to ze strany této skupiny i test, jak na podobné události budou lidé reagovat.

Každý to líčí, jak se mu to hodí. Po smrti muže v Brně řeší policie výpovědi svědků

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám