Hlavní obsah

Každý to líčí, jak se mu to hodí. Po smrti muže v Brně řeší policie výpovědi svědků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco vášně hlavně na sociálních sítích kvůli sobotní smrti muže v Brně vřou, policisté dál pokračují ve vyšetřování události, při níž zemřel muž, údajně Rom. Útočníkem měl být Ukrajinec. Podle zdroje Novinek obeznámeného s vyšetřováním se kriminalisté při objasňování mohou potýkat i s možnou motivací svědků.

Foto: Mapy.cz

Tramvajová zastávka Přístaviště v Brně-Bystrci, kde došlo k násilnému činu.

Článek

„Vzhledem k tomu, že ten konflikt měl být mezi dvěma skupinami, Romy na straně jedné a Ukrajinci na straně druhé, lze čekat, že tito se budou snažit událost vylíčit tak, jak to odpovídá jejich zájmům. S tím si bude muset policie poradit,“ řekl Novinkám zdroj.

„V dnešní době má každý mobilní telefon a víme, že lidé si všechno natáčejí. Takže je velmi pravděpodobné, že konflikt započatý už v tramvaji si někdo nahrál. Je ale otázkou, zda bude chtít s policisty spolupracovat vzhledem k emocím, které se kolem toho odehrávají,“ upozornil zdroj.

Sociální sítě už jsou zahlceny nejrůznějšími „ověřenými“ informacemi, jak se konflikt na Brněnské přehradě udál a co mu předcházelo. Jedna z podobně zaručených informací hovořila o tom, že řidič tramvaje informoval dispečink, že v jeho voze roste napětí. „Nic takového ovšem není pravda, žádný řidič se s ničím takovým na dispečink neobrátil,“ řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Doležalová.

V Brně se strhla bitka kvůli sporům Romů a Ukrajinců

Krimi

Na sobotu se Romové svolávají ke vzpomínkové a protestní akci do centra Brna. Například lidé kolem webu Romea.cz ale důrazně varují před paušalizací. „Přesně tyto veřejné apely můžou vést k násilnostem, a to se nakonec může otočit i proti nám Romům, našim rodinám a dětem. Je vždy třeba odsoudit jakékoliv násilí a vždy soudit konkrétní činy a konkrétní jedince, nikoliv celou etnickou skupinu, neboť přesně tento princip uplatňování kolektivní viny se léta uplatňuje na romskou komunitu ze strany části české majority,“ upozornil například aktivista Jaroslav Miko.

Policie uvedla, že zadržený cizinec je podezřelý z vraždy. Kriminalisté už v neděli požádali svědky napadení, aby se obrátili na tísňovou linku 158. Policisté taktéž uvítají videozáznamy z potyčky pořízené například na mobilní telefon.

Cizinec ubodal v Brně při cestě na ohňostroj muže

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám