Hlavní obsah

Stát chrání cizí, ne naše lidi. Romská zpěvačka útočí po smrti mladíka v Brně na všechny Ukrajince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sobotním konfliktu údajně mezi Ukrajincem a několika Romy, kdy nepřežil jeden z romských mladíků, to v Brně, na sociálních sítích i uvnitř romské komunity vře. Na sobotní odpoledne proto Romové svolávají demonstraci, na niž na Facebooku zve například romská zpěvačka Lucie Bikárová. Ačkoliv tvrdí, že se nesnaží šířit nenávist a pochod by podle ní měl proběhnout poklidně, tak se poměrně ostře vymezuje vůči Ukrajincům a vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

Foto: Petr Kozelka, Právo

Incident se odehrál u tramvajové zastávky Přístaviště v Brně

Článek

Shromáždění nazvané „Demonstrace za bezpečnost občanů v ČR“ by se podle webu městské části Brno-střed mělo uskutečnit v sobotu od 14 do 17 hodin na piazettě u Janáčkova divadla.

Zúčastní by se jej měla i romská zpěvačka a brněnská rodačka Lucie Bikárová, která natočila video, kde se pouští nejen do útočníka patrně ukrajinské národnosti, ale do všech Ukrajinců, kteří momentálně žijí v Česku.

„Naše vláda selhává a selhala, protože se z naší země stává nebezpečná země. Musíme se bát jít ven, protože na nás útočí. Budu mluvit asi za Romy, ale nejen za ně, jsme Češi, a to je naše země a my ji budeme bránit,“ uvedla Bikárová ve videu, které umístila na Facebook. Video již není dostupné.

„Je zakázáno ukazovat na Ukrajince, aby se nešířila nenávist, vláda brání cizí, ne naše lidi, a nám ubližuje. Petr Fiala má krev našich lidí na rukou. Nebudeme se omezovat a nenecháme se vraždit, je to naše země. Přestaňte bránit cizí lidi a začněte bránit nás, Čechy. Rozhodně ale stojím za tím, aby spravedlnosti bylo učiněno za dost,“ dodala Bikárová.

Miko: Nesmysly a xenofobní nenávisti

Za tato slova ji následně zkritizoval například romský aktivista Jaroslav Miko. „Byly to nesmysly a xenofobní nenávisti. Ten její projev naštěstí mnoho romských osobností jednoznačně odsoudilo,“ napsal v jednom z komentářů na sítích Miko.

V komentáři pro server Romea.cz pak Miko v souvislosti s incidentem a vášněmi, které vzbudil, varoval před uplatňováním principu kolektivní viny.

„Tihle Romové, kteří takto uvažují a uplatňují primitivní princip kolektivní viny, vlastně říkají, že pokud někdy spáchá nějaký Rom nějaký násilný trestný čin na někom z české majority, je to v pořádku,“ uvedl Miko.

„Majorita by pak touto logikou za ten konkrétní čin odsuzovala všechny Romy, nemluvě o možném pogromu na naše romské ženy a děti. Takové uvažování je nebezpečné,“ dodal Miko.

Slova Bikárové odsoudila i vládní zmocněnkyně pro romskou menšinu Lucie Fuková či členka Romské rady a sociální pracovnice Alena Gronzíková.

Bikárová následně na svém facebooku odmítla, že by její výroky byly xenofobní nebo mířily proti Ukrajincům obecně. Je si prý vědoma toho, že v Česku žijí ženy s dětmi, jež uprchly před válkou, mířila prý ale „výlučně“ na mladé ukrajinské muže.

Bikárová: Za svými slovy si stojím

„Moje vyjádření hned ze začátku stálo na tom, že nechci šířit nenávist k dané národnosti, ale nehodlám ze sebe dělat hluchou a slepou. To, co se tady děje, a to, co jsem řekla, je pravda a stojím si za tím. Nezastávám se pouze romské komunity, ale všech Čechů, kteří se tu necítí bezpečně,“ napsala zpěvačka.

„To, že vláda selhala a má krev našich lidí na rukou, bylo myšleno tak, že podle mého názoru nelustrují, koho sem pouští a koho podporují. Výrok spojený s krví našich lidí na jejich rukou znamená, že naše vláda válku podporuje, posílá tam zbraně i peníze a vtahuje náš národ do války. Toť je můj názor, za kterým si stojím,“ doplnila.

Pieta za zavražděného mužeVideo: Petr Kozelka, Právo

Některé proruské argumenty, například týkající se podporování války posíláním zbraní na Ukrajinu, přitom dlouhodobě šíří dezinformační scéna nebo některé politické strany brojící proti vládě a pomoci napadené Ukrajině. A paradoxně brojí i proti Romům.

Případ budí vášně tím víc, že okolo něj panuje stále řada nejasností, například, jak se potyčka s fatálním koncem strhla.

Doposud chybí oficiální potvrzení národnosti cizince, který použil nůž, jímž byl romský mladík zabit.

Podle médií by mělo jít o Ukrajince. Policie případ vyšetřuje a žádá svědky, aby jí sdělili informace k incidentu na lince 158. 

Spekulace přitom nahrávají dezinformátorům a různým nacionalistickým uskupením, kteří hlásají prokremelskou propagandu či se snaží ve společnosti rozdmýchat nenávist vůči Ukrajincům.

Před tím vedle Mika varoval například i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), pod jehož resort spadá policie.

„Chci všechny vyzvat, aby se pod vlivem zcela pochopitelných emocí nenechali manipulovat těmi, kdo budou chtít odsouzeníhodný čin jednoho člověka využít k rozdmýchávání nesnášenlivosti vůči jakékoliv skupině obyvatel. Princip kolektivní viny je stejně zavrženíhodný jako násilí samo,“ napsal ministr na svůj Twitter.

Incidentu, rozpolcenosti romské komunity, ale i společnosti by mohli chtít využít extremisté a různé proruské skupiny, a to i na sobotní akci. Varoval před tím například zmíněný aktivista Miko v rozhovoru v DVTV.

„Je to přihrávka na smeč dezinformační scéně. A je paradox, že tihle lidé, kteří dlouho útočili na romskou komunitu, se najednou chtějí spojovat s romskými radikály. To by se nemělo podceňovat,“ míní.

Na totéž upozornil v rozhovoru pro MF DNES i expert na extremismus Miroslav Mareš.

„Už se toho chytily různé skupiny, které se snaží paušalizovat původ pachatele a natahují to na současné nálady ve společnosti namířené proti Ukrajincům a vládě. Debata je skutečně velmi roztříštěná. A dochází v ní k velmi paradoxním spojenectvím mezi Romy a třeba některými bývalými fotbalovými chuligány,“ uvedl Mareš.

Cizinec obviněný z vraždy muže v Brně je ve vazbě

Krimi

Každý to líčí, jak se mu to hodí. Po smrti muže v Brně řeší policie výpovědi svědků

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám