Hlavní obsah

Za kolapsem pošty na jihu Čech jsou manažerská pochybení, míní šéf ČP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za kolapsem pošty v některých obcích na Českobudějovicku a Českokrumlovsku jsou podle generálního ředitele České pošty (ČP) Miroslava Štěpána chyby manažerského přístupu a následné výpovědi zaměstnanců na poště 1 v Českých Budějovicích. Situace by se měla zlepšit ještě tento týden.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Z pošty na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích prý odcházejí zásilky se zpožděním

Článek

Z obcí Křemže, Vrábče nebo Boršov nad Vltavou, které spadají pod českobudějovickou poštu 1, odešli zkušení doručovatelé a nemá je kdo nahradit. Jak Právo upozornilo v minulém týdnu, na balíky, složenky i sociální dávky tam tisíce lidí čekají i přes tři neděle.

„Dnes jsem se seznámil s celou situací na dodejně 1 v Českých Budějovicích a z mého pohledu tam selhávaly základní prvky manažerského přístupu a kontrolních mechanismů, které potom vyústily v to, že část personálních kapacit v této dodejně podala výpověď,“ řekl Právu ve středu odpoledne po schůzce s hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou (ODS) Štěpán. Upozornil, že podle domluvy s managementem pošty v Budějovicích budou veškeré zásilky, jež na poště zatím zůstávaly, doručeny do neděle.

Podle Štěpána nesouvisí nedostatek doručovatelů na Českobudějovicku s propouštěním 250 doručovatelů z České pošty. „My propouštíme 250 doručovatelů z celé republiky. Jedná se o kapacity, které jsou nepotřebné. To, co řešíme na Českobudějovicku, je o tom, že místní kapacita zaměstnanců je správně nanormovaná, ale někteří zaměstnanci, se kterými jsme počítali, podali výpověď ze dne na den,“ míní Štěpán.

Česká pošta se do dvou let rozdělí

Ekonomika

Kuba reagoval hned na první stížnosti starostů ze zmíněných obcí. Volal ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), pod kterého pošta spadá, a ve středu se sešel s generálním ředitelem pošty. „Utvrdil jsem se v tom, že starostové říkají pravdu a pošta má na Českobudějovicku problémy. Pan ředitel uznal, že je to chyba, a za situaci se omluvil. Pro nás je zásadní, že do konce týdne by měly být rozneseny všechny zásilky ze zmíněné pošty a nabírají další pracovníky,“ kvitoval přístup po schůzce Kuba.

Boršov hledá brigádníky

Ve zlepšení situace doufají například v Křemži na Českokrumlovsku nebo v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku; tyto obce spadají právě pod poštu 1 v Českých Budějovicích. Zatím se tam situace nezlepšila a v Boršově shání obec brigádníky. „Domluvili jsme se s manažery pošty, že budeme shánět brigádníky, kteří mají dobrou místní znalost. Pošta jim nabízí 160 korun na hodinu a může to být dobrý přivýdělek pro některé místní. Už se mi i někteří ozvali,“ uvedl ve středu starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman (Pro Boršov). V současné době posílá občanům upozornění o doporučených zásilkách e-mailem a oni si je pak chodí vyzvednout na boršovskou poštu.

Podobně čekají fungující doručování i v Křemži. „Zatím jsme dostali nějakou poštu v pátek. Jestli se situace zlepší v dalších dnech, to si ověříme na našem měsíčním zpravodaji, který budeme expedovat,“ doplnil starosta Křemže Josef Troup (Křemežsko – náš domov).

Na jihu Čech kolabuje pošta, chybějí doručovatelé

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám