Hlavní obsah

Na jihu Čech kolabuje pošta, chybějí doručovatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na balíky, časopisy, sociální dávky nebo doporučené dopisy čekají tisíce lidí dlouhé týdny v některých obcích na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Kolabuje tam doručovatelská služba, když zkušení pošťáci a pošťačky podali po reorganizaci výpovědi a České poště se je zatím nepodařilo nahradit ani brigádníky. Naopak v tomto týdnu oznámila, že bude propouštět dalších 250 doručovatelů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Starosta Křemže Josef Troup s místním zpravodajem, který se dostal k lidem do schránek s mnohatýdenním zpožděním.

Článek

Zoufalá situace je například v třítisícové Křemži na Českokrumlovsku nebo v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku. Právu to v pátek potvrdili tamní obyvatelé i starostové.

„Teprve tento týden mi přišlo SIPO a s třítýdenním zpožděním příspěvek na péči na holku. Já už jsem to říkal i na poště a také to urgovali. Prý to není nic neobvyklého,“ zlobil se František Setikovský z Boršova nad Vltavou. Tam nefunguje už několik týdnů pravidelné doručování pošty, a tak si pro doporučené dopisy chodí lidé na místní poštu po výzvách od starosty Jana Zemana (Pro Boršov), který začal situaci řešit. „Jednám s manažery České pošty a také jsem rozeslal přes e-mailové adresy abecední seznam s nevyzvednutými zásilkami místním obyvatelům, na které mám kontakt,“ vysvětlil Zeman.

To ocenila například Lenka Bednářová. „Díky oznámení od starosty jsem si dnes vyzvedla doporučený dopis o výsledku odvolání ohledně přijímacího řízení na střední školu mého dítěte. Jinak bych doma čekala marně,“ podotkla Bednářová.

Podle starosty Zemana začaly problémy po reorganizaci České pošty vládou, když zkušené doručovatelky podaly výpovědi. „Koncem června se k nám na obecní úřad přišly rozloučit doručovatelky, že končí. Od začátku července se přestaly doručovat zásilky. Poprvé jsme dostali poštu v sobotu 22. července, tedy po třech týdnech. Myslím si, že celá tahle situace vznikla necitlivým rušením pošt. Je tristní, že vedení pošty bere stotisícové platy a doručovatelé se pohybují na hranici minima,“ je přesvědčený Zeman.

Pošta na konci července propustí 250 doručovatelů

Ekonomika

Se stejným problémem se potýká i Křemže na Českokrumlovsku. „Problém máme už asi měsíc, od té doby, co proběhla jakási reorganizace. Minimálně tři týdny nám na úřad nepřišla pošta, poznali jsme to například podle toho, že lidé nedostávali do schránek náš zpravodaj. Pak mě začali kontaktovat obyvatelé, například i s tím, že nedostali příspěvek k invaliditě,“ sdělil Právu starosta Křemže Josef Troup (Křemežsko - náš domov).

Starostové už s manažery České pošty jednají. „Ubezpečili nás, že to bude fungovat, ale stejně to nefungovalo,“ zmínil Troup.

Také v Křemži skončily zkušené doručovatelky. „Odešly po reorganizaci, když měly podle nových pravidel jezdit pro poštu do Českých Budějovic a pak zase zpátky a tady ji roznášet. Nové doručovatelky se nebudou moci spoléhat na znalost místního prostředí,“ doplnil starosta s tím, že zpoždění s doručováním se výrazně dotýká například i stavebního úřadu, kde jsou důležité lhůty a podobně. Podobná situace je například ve Vrábči na Českobudějovicku a Holubově na Českokrumlovsku.

Pošta i přesto propouští doručovatele

I přes zoufalý stav v některých obcích chce Česká pošta propustit na konci července podle ČTK 250 doručovatelů. Redukce pracovních míst prý souvisí s optimalizací doručovací sítě kvůli poklesu množství doručovaných zásilek. Mluvčí České pošty Matyáš Vitík uvedl, že situace ve zmíněných obcích je zapříčiněna nedostatečnou personální situací na dodejně České Budějovice 1 a také obdobím dovolených.

„Absence doručovatelů se snažíme vykrývat výpomocemi brigádníků, případně pracovníků z administrativy. Konkrétně v obci Vrábče od začátku července zajišťoval doručování brigádník. Vzhledem k jeho nedostatečným místním znalostem docházelo k výpadkům v doručování, kdy v některých dnech nedokázal zajistit obsluhu celého území. V současné době už v obci Vrábče opět zajišťuje doručování zaměstnankyně České pošty,“ konstatoval Vitík. Doplnil, že věří v nápravu situace ve zmíněných lokalitách a zlepšení personální situace. „Klientům se omlouváme,“ dodal mluvčí.

Poslední selfie i vyvěšené parte. Lidé se rozloučili se svými pobočkami České pošty

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám