Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Nakrmte s námi krokodýla

Novinky, kl, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Současná vládní protipandemická opatření nedovolují lidem volný pohyb včetně návštěv oblíbených zoologických zahrad. Zvířat se ale současná situace nijak nedotýká a ošetřovatelé se o ně nadále starají. Výjimkou není ani pražská Galerie Krokodýl, která chová několik desítek krokodýlů, kajmanů a aligátorů ze tří světových kontinentů. Vyrazit na Výlet z karantény za těmito plazy máte nyní možnost díky kamerám Novinek.

Krokodýlí ZOOVideo: Novinky

 
Článek

Krokodýlí zoo nabízí kombinaci fotografií pořízených českými wildlife fotografy z přirozeného prostředí krokodýlů, a především pak krokodýlů samotných.

Ošetřovatelé se zde starají především o ohrožené druhy či kriticky ohrožené druhy. Chovají zde třicet kajmanů, krokodýlů a aligátorů celkem v deseti druzích.

„V posledních letech se systematicky zaměřujeme také na chov suchozemských želv, v současnosti máme druhově největší kolekci ze všech kontinentálních evropských zoo. Jedná se o téměř 80 želv v 15 druzích, z nichž některé v ostatních českých a evropských zoo vůbec chovány nejsou. Návštěvníci u nás ale uvidí i hady a leguány,“ řekl Novinkám zakladatel zoo Libor Kopečný.

Cílem Galerie Krokodýl, která funguje od roku 2014, je předat lidem běžně nepublikované zajímavosti ze života krokodýlů i stále nově objevované poznatky, a to prostřednictvím kvalifikovaných průvodců.

Kromě klasické komentované prohlídky, která je v nabídce i pro školy, zoo nabízí i VIP prohlídky pro omezený okruh návštěvníků, kteří se v průběhu dvouhodinového programu dozví málo známé zajímavosti o životě krokodýlů a na závěr si mohou i krmení krokodýlů sami zkusit.

Krokodýli

Krokodýlů z čeledi krokodýlovitých je několik druhů. Žijí v tropických oblastech Afriky, Asie, Ameriky i Austrálie.

Krokodýli dosahují značných velikostí, které jim dovolují napadnout a zabít velké druhy skotu i člověka. Největším známým druhem krokodýla je krokodýl mořský dosahující délky i přes sedm metrů a hmotnosti kolem jedné tuny. Je tak největším žijícím plazem na světě.

Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Zoo Jihlava a Národního technického muzea. Ve čtvrtek, tedy 9. dubna, navštívíme výstavu Cosmos Discovery. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

Kajmani

Menší plazi z čeledi aligátorovití rodu kajman jsou tvorové, jichž je rovněž několik druhů.

Oproti rodu krokodýlů dosahují samci délky dvou, maximálně tří metrů, samice jsou ještě menší a dosahují maximální velikosti 1,4 metru. Kajmani obývají oblast Střední a Jižní Ameriky, kde žijí v pomalu tekoucích vodách, nížinných mokřinách a jezerech. Jsou schopni tolerovat i slanou vodu.

Aligátoři

Rod aligátorů spadá do čeledi aligátorovití. Známější ze dvou druhů je aligátor severoamerický, který obývá pouze jihovýchod USA v močálech, řekách nebo bažinách. Průměrná délka tohoto samce dosahuje délky 5,5 metru. Dospělí jedinci mohou zaútočit na tak velkou kořist, jako jsou prasata, jeleni, kozy či ovce.

Větší samci si troufnou i na velké šelmy jako pumy nebo medvědy, což činí z aligátora severoamerického jednoho z nejnebezpečnějších severoamerických živočichů. Útoky na člověka jsou však spíše ojedinělou záležitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám