Hlavní obsah

Vládní strany poněkolikáté dohodly činže

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koalice se ve středu definitivně dohodla o nájmech. Činže se poprvé zvýší až o 10 procent letos od 1. července, pak ve stejné míře od 1. července 2005 a k 1. lednu 2006. Rozhodnutí padlo až po celodenním usilovném vyjednávání na společném zasedání všech poslaneckých klubů koalice ve večerních hodinách.

Článek

Součástí dohody je, že vodné a stočné a vstupenky na kulturní akce by mohly zůstat v pětiprocentní sazbě. To má kompenzovat zvýšení nájemného, což požaduje řada poslanců soc. dem. Ubytovací služby mají být přeřazeny do základní sazby nikoli k 1. květnu, ale až k 1. lednu 2005. A to proto, že podnikatelé s květnovým termínem ve svých plánech nepočítali. Dohoda o DPH není ještě konečná.

"My doložíme ekonomickou kvantifikaci a na základě toho padne koaliční rozhodnutí," řekl Právu vicepremiér a ministr financí Bohuslav Sobotka. Ten předpokládá takovou dohodu do konce týdne. Dohoda koalice o nájmech znamená, že se již dnes může zákon projednat ve druhém čtení. "Je to lepší situace, než zůstat bez zákona," řekl Právu k výsledku společného zasedání poslaneckých klubů koalice jeden z vyjednavačů za soc. dem. - předseda sněmovního podvýboru pro bytovou politiku Evžen Snítilý (ČSSD).

Předběžná dohoda o DPH odráží skutečnost, že se mnoha poslancům ČSSD nelíbilo, že vedle zdražování nájmů současně podraží vodné a stočné, které tvoří velkou položku nákladů na bydlení. Proti zdražení lístků na kulturní akce zase protestovali soukromí provozovatelé divadel a jiných souborů. Zachování pětiprocentní sazby u vodného a stočného a vstupného podle všeho bude pro lidovce i unionisty schůdná.

"Za naši stranu v tom problém nevidím, ale je otázka, kde soc. dem. vezme chybějící peníze," řekl Právu šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Obec ovlivní růst jen ve svých bytech

Jednání byla velmi obtížná. Vyjednavači soc. dem. - poslanci Radko Martínek, Stanislav Křeček a Evžen Snítilý - nejprve neuspěli s návrhem na roční odstupy ve zvyšování činží. Jejich návrh spočíval v tom, aby se začalo letos 1. července, pokračovalo 1. července 2005 a skončilo 1. července 2006. To ale vyjednavači - za KDU-ČSL Tomáš Kvapil a za US-DEU František Pelc - odmítli. Poslanecký klub ČSSD poté kývl na to, aby třetí zdražení bylo již 1. ledna 2006, tedy za půl roku po předchozím.

"Chceme, aby se trojí zvýšení nájmů stihlo ještě v tomto volebním období," uvedl Karel Šplíchal (ČSSD). Soc. dem. však svůj souhlas podmínila tím, aby obce měly pravomoc určit konkrétní zvýšení. Proti tomu se ostře postavili lidovci a unionisté. "Nájmy musí regulovat zákon, ne obec. Obec nikdo u jejich bytů neomezuje, ale proč by obce měly vstupovat do vztahů, kde vlastníky nejsou," řekl Právu šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

S tím ještě odpoledne většina soc. dem. poslanců nesouhlasila. "Když mají mít obce nějakou pravomoc, musí rozhodovat i o výši nájmu. Na svém panství by každý měl být svým šéfem," tvrdil šéf poslaneckého klubu ČSSD Petr Ibl. Nakonec soc. dem. v tomto svém požadavku ustoupila, takže obce budou moci zvyšovat nájemné mírněji jen ve svých bytech.

Návrh zákona o nájemném se ve druhém čtení patrně projedná dnes. Vládní návrh de facto vymění pozměnovací návrh plynoucí ze včerejší dohody. Tím padne komunistický návrh zákona, který ještě v úterý poslanci soc. dem. z taktických důvodů podrželi a který Sněmovna znovu přikázala výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka ustupuje od dohody o regulaci nájmů

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek na tiskové konferenci v Lidovém domě poprvé připustil, že dohoda o růstu nájemného uzavřená 21. ledna mezi...

Kalousek odmítá změnit dohodu o nájemném

Pokud se koalice v příštích dnech neshodne na formě deregulace nájemného, pak by soc. dem. mohla začít uvažovat o prosazení své představy za pomoci komunistů....

Poslanci ČSSD chtějí pomalejší růst nájmů

Poslanci sociální demokracie chtějí pomalejší růst nájmů a s původní dohodou o zvyšení nájemného ve třech krocích o celkem 30 procent nesouhlasí. Koaliční...

Výběr článků

Načítám