Hlavní obsah

Kalousek odmítá změnit dohodu o nájemném

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud se koalice v příštích dnech neshodne na formě deregulace nájemného, pak by soc. dem. mohla začít uvažovat o prosazení své představy za pomoci komunistů. Připustil to vicepremiér a ministr financí Bohuslav Sobotka v pořadu televize Nova Sedmička. Tato varianta však by podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska znamenala pro vládní koalici dramatickou situaci.

Foto: archiv Maison Shalom

Maggy Barankitse

Článek

 "Pro mě je dohoda o postupném zvyšování nájemného ve třech krocích o deset procent dohodou předsedů všech tří koaličních stran, i když není na papíře. Není to dohoda jen dvou ministrů, tedy Sobotky a Němce, jak je to prezentováno, podílelo se na ní více lidí," řekl v neděli Právu Kalousek. Dal tak najevo, že Sobotkova ústupová cesta - zvyšování činží protáhnout o další rok až k 1. lednu 2007 a snížit tempo růstu na sedm či osm procent - je pro KDU-ČSL těžko přijatelná.

Šéf lidovců: otázkou je začátek, konec je jasný

Kalousek je v této chvíli ochoten diskutovat pouze o termínu, kdy má být deregulace zahájena. Jednoznačně však trvá na tom, aby byla ukončena k 1. lednu 2006, tedy za dva roky. Vicepremiér a místopředseda ČSSD Stanislav Gross se domnívá, že první zvýšení nájemného by se mělo odehrát až začátkem příštího roku, nikoliv už letos 1. září. "Procenta můžou zůstat zachována, ale o tom se povede debata," řekl Právu v sobotu Gross. Současná koaliční dohoda "třikrát deset procent" růstu činží, by ta musela být realizována v kratším časovém úseku, než předpokládá návrh. Kalousek naznačil, že Sobotkou sjednaný kompromis měl požehnání šéfů koaličních stran a ČSSD od něj začala ustupovat až pod tlakem nespokojených poslanců. Těm se nelíbí souběh zvyšování činží se zdražením vodného a stočného.

"Argument, s nímž teď přicházejí někteří soc. dem., je podle mě nepřijatelný a považuji ho za asociální. Proč mají být změny DPH kompenzovány pouze poměrně malé skupině privilegovaných, kteří získali v minulosti byt s regulovaným nájemným, často velmi bohatých? To je přístup, který jen zvyšuje existující nespravedlivost," prohlásil šéf KDU-ČSL. "Já se necítím nijak znepokojen a věřím, že dohoda bude dodržena bez ohledu, co zaznělo z úst několika ministrů soc. dem.," dodal.

Koalici čeká další vyjednávání

"Je to velice mírný kompromis, my jsme například šli do jednání s návrhem na 15procentní zvýšení," řekl Kalousek k lednové dohodě o postupném zvyšování o deset procent počínaje 1. září 2004 a pak vždy k 1. lednu 2005 a 2006. O činžích má tento týden vyjednávat koaliční skupina za účasti předsedů stran, jejich zástupců a šéfů klubů. V případě dohody by mohli pustit na plénum Sněmovny zákon, který by podle kompromisního ujednání koalice pozměnila a schválila.

Kalouskovo přesvědčení však nesdílí premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla, který již ve středu po jednání vlády prohlásil, že návrh, ke kterému dospěli Sobotka s Němcem, není konečný a definitivní podobu dostane právě až tento týden. Dal tak za pravdu svému ministru práce a sociálních věcí Zdeňkovi Škromachovi, který začal popírat existenci koaliční dohody o nájmech již minulé úterý, tedy brzy po dosažení dohody o zvýšení DPH, což vyvolalo u soc. dem. nelibost. Špidla na dotaz Práva v sobotu uvedl, že se nemůže k vývoji kolem nájemného vyjádřit, protože musí o tom nejdříve promluvit se Sobotkou. Poznamenal však, že každou věc je možné do doby, než je odhlasována, modifikovat. Dodal, že tato záležitost je v jednání a definitivní rozhodnutí padne během pár týdnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám