Hlavní obsah

Poslanci ČSSD chtějí pomalejší růst nájmů

Právo, Novinky, ČTK, vč, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci sociální demokracie chtějí pomalejší růst nájmů a s původní dohodou o zvyšení nájemného ve třech krocích o celkem 30 procent nesouhlasí. Koaliční strany - KDU-ČSL a Unie svobody-DEU - však nadále trvají na dohodnutém růstu cen za bydlení. Nový kompromis se politikům v úterý nalézt nepodařilo.

Foto: Tomáš Vítámvás

1. liga družstev billiard hokeje v Ostravě

Článek

Koaliční vyjednávači se již dříve shodli na tom, že nájemné poroste třikrát o deset procent, a to letos k 1. září, k 1. lednu 2005 a k 1. lednu 2006. Poslanci ČSSD dnes po jednání klubu uvedli, že princip třikrát deset procent zcela neodmítají, ale zdražování chtějí rozložit do delšího časového období.

"Poslanecký klub sociální demokracie v zásadě dal dnes najevo, že není ochoten akceptovat dohodu tak, jak byla připravena, bez toho, aniž by došlo k některým úpravám," řekl novinářům po jednání ministr financí Bohuslav Sobotka.

"Navrhujeme, aby došlo k rozfázování zvyšování nájmů," řekl Právu po jednání poslaneckého klubu ČSSD Karel Šplíchal. Podle jeho slov lze zvýšit nájmy například letos k 1. červenci, pak k 1. červenci 2005 a 1. červenci 2006. Podle jiných poslanců je další variantou zvyšovat třikrát po sobě vždy k 1. září nebo k 1. lednu.

Roční odstupy ve zdražování nájmů by uspokojily i místopředsedu ČSSD a ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha. Byl to právě on, který minulý týden zpochybnil dohodu do té doby považovanou za uzavřenou. "Pro mne byl největší problém, že by se mělo po čtyřech měsících znovu zvyšovat nájemné," řekl Právu.

Unionisté ani lidovci ale zdůrazňují, že už nechtějí nic měnit na dohodě. "Dohoda je tři týdny stará, několikrát řádně projednaná v poslaneckém klubu US-DEU i v jejím republikovém výboru. "Já nemám v současné době žádný mandát jakkoli z této dohody ustupovat," uvedl ministr pro místní rozvoj Pavel Němec.

Kalousek: Schválený návrh je kompromisem

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, unionistický ministr pro místní rozvoj Pavel Němec i šéf poslanců US-DEU Karel Kühnl ale dnes znovu zdůraznili, že dohodu považují za platnou. "Pro mě je to dohoda uzavřená, platí a sociální demokracie se teď musí rozhodnout, jestli ji dodržovat chce nebo nechce," řekl novinářům Kalousek. Nevyloučil ale jednání o termínech zdražování. A právě o to sociálním demokratům jde. "Dohoda platí, je třikrát deset procent. Jsme ochotni se bavit o tom, ke kterému termínu letos bude těch prvních deset procent," uvedl lídr lidovců.

Kalousek připomněl, že koaliční dohoda znamená již nyní ústupek od požadavků menších vládních stran, které chtěly deregulovat nájmy mnohem rychleji a výrazněji. "Na jednání jsme šli s návrhy čtyřikrát deset nebo třikrát 15 procent. Potom jsme ustoupili, uznali jsme argumenty svých partnerů, uzavřeli jsme kompromis. Jsme připraveni dodržet kompromis, jsme připraveni dodržet dohodu. Neumíme dělat kompromis z kompromisů, nejsme připraveni na porušování dohod," prohlásil Kalousek.

Sněmovna má zákon o nájemném projednávat už na schůzi, která dnes začala. Někteří poslanci uvedli, že z programu sice asi stažen nebude, debata o něm by se ale mohla o několik dní odložit.

Rozhodnou už příští dny

Někteří sociálně demokratičtí poslanci ale naznačují, že odpor koaličních partnerů nemusí být tak vážný, jak na první pohled vypadá. "Ty roční odstupy nějak předjednány byly a tam asi bude souhlas," uvedl šéf poslanců ČSSD Petr Ibl. Ani on ale nevyloučil, že by ke shodě nemuselo dojít.

"Uvidíme, jestli návrh bude schůdný pro koaliční partnery," řekl Právu Sobotka. Za poslanecký klub byli podle informací Práva pověřeni vyjednáváním s lidovci a unionisty například Stanislav Křeček, Radko Martínek a Evžen Snítilý. K dohodě by mělo dojít v nejbližších dnech, protože na programu druhých čtení předloh stále zůstal původní vládní návrh zákona o nájemném. Jeho projednávání však poslanci kvůli návrhu poslaneckého klubu ČSSD odložili až na konec druhých čtení. V úterý poslanci zamítli komunistický návrh zákona o nájemném.

Ministr Škromach by se při ročních odstupech zvyšování nájmů neobával sociálních dopadů. "Nástroje pomoci existují, je to otázka toho, jaké peníze na to bude ochota vyčlenit," uvedl ministr. Podle jeho slov se připravuje zvýšení životního minima, které by tím pádem zvýšilo i dávky pro příjmově slabé rodiny.

Někteří poslanci ČSSD si ale myslí, že ani roční odstupy nebudou stačit pro zmírnění dopadů. "Mám pocit, že to děláme obráceně. Nejdřív bychom měli stavět byty, například s pomocí neziskových bytových družstev, a pak se teprve bavit o nájmech," řekl Právu Petr Lachnit (ČSSD).

O vodném a stočném, které mají podražit přeřazením z pětiprocentní do základní sazby DPH, se podle našich informací poslanci ČSSD na jednání svého klubu příliš nebavili. Pro řadu z nich to ale představuje vážný problém. "Rostou náklady na bydlení, rodiny jsou pod tlakem a dopad je zcela reálný," řekl Právu Šplíchal. Ministr Sobotka ale řekl: "Nemám důvod názor na vodné a stočné měnit." Jan Mládek (ČSSD) zcela vyloučil, že by se vodné a stočné mohlo dále ponechat v pětiprocentní sazbě. "Je to tak velká položka, že by se celý ten přesun z nižší do vyšší sazby rozpadl," uvedl.

Výběr článků

Načítám