Hlavní obsah

Na internetu zveřejněny osobnosti s regulovaným nájmem

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hnutí na obranu majitelů realit (HMR) začalo zveřejňovat na svých internetových stránkách jména známých osob, které bydlí v bytech s regulovaným nájemným. Chce tak údajně napomoci ke zrušení regulace na trhu s byty.

Foto: Dagmar Stehlíková

pozvánka

Článek

Mezi zveřejněnými jmény se objevila herečka Jana Brejchová, poslanci Taťána Fischerová (US-DEU) a Stanislav Křeček (ČSSD) a členka rady městské části Prahy 2 Monika Turnovská (KDU-ČSL). V některých případech jsou uvedeny i přesné adresy, výpisy z katastru nemovitostí týkajících se jejich nemovitého majetku a jejich další funkce.

Sdružení chce každý den přidat jednu osobnost. Na řadě mají být bankéři, politici, diplomaté či soudci.

Úřad pro ochranu osobních údajů zatím ke zveřejnění jmen nesdělil jednoznačné stanovisko. "Je potřeba zjistit, na základě čeho to shromáždili. Pokud budeme mít bližší indikaci, budeme okamžitě jednat," reagovala mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Majitel: deregulaci skokem

Italský podnikatel Girolamo Giormani, který v hlavním městě vlastní několik nemovitostí a za akcí stojí, však tvrdí, že informace na internetu nejsou v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů. Sdružení je podle svého tvrzení zveřejnilo na základě přístupných informací z katastru nemovitostí. Giormani chce prý tímto způsobem upozornit na situaci, kdy majitelé domů s regulovaným nájemným bytů nemají kvůli nízkým činžím dostatek financí na provoz a opravu domů.

"Já tvrdím, že po 15 letech nezbývá nic jiného, než to udělat (deregulaci) skokem, dokud ty baráky ještě stojí," řekl.

Narovnání cen by však podle Giormaniho bylo nutné doplnit sociální pomocí pro sociálně slabé.

Nájemník: platil by mu akorát Gates

Křeček, který podle vlastních slov bydlí v bytě s regulovaným nájemným 65 let, k tomu řekl: "Považuji to za naprostý blábol a žádný smysl to samozřejmě nemá," reagoval.

Podle vlastního vyjádření pokládá za čest chránit lidi před osobami, jako je Giormani. "Nájemné, které požaduje pan Giormani, by zaplatil tak akorát pan Gates, to nikdo nemůže připustit," uvedl Křeček.

Giormani v minulosti podal žalobu na stát o náhradu škody, která mu vzniká regulací nájmů. Pokud u tuzemských soudů definitivně neuspěje, hodlá svá práva uplatňovat před mezinárodními institucemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám