Hlavní obsah

Vláda vyhlásila na sobotu státní smutek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda vyhlásila na sobotu 23. prosince den státního smutku za oběti čtvrteční tragédie na pražské filozofické fakultě. V poledne by se měly rozeznít zvony a lidé by měli památku uctít minutou ticha. Po mimořádném jednání vlády to ve čtvrtek večer oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

Záznam: TK po mimořádném jednání vlády po střelbě na FF UKVideo: ČTK

 
Článek

„Vláda přijala usnesení, ve kterém vyjadřuje hlubokou soustrast rodinám pozůstalých obětí a také jsme na začátku vlády uctili památku obětí minutou ticha,“ řekl po jednání kabinetu Fiala.

V sobotu 23. prosince bude podle premiéra vyhlášen státní smutek. „Současně vyzýváme všechny občany České republiky, aby v den státního smutku ve 12 hodin uctili památku obětí minutou ticha,“ dodal s tím, že by se měly rozeznít po celé zemi také zvony. Česká vlajka bude na státních budovách vlát na půl žerdi.

Noční situace před Filozofickou fakultou UK v PrazeVideo: Novinky

Střelec z fakulty možná zabil i muže a kojence v Klánovicích, uvedla policie

Krimi

Mimořádného jednání vlády se kromě většiny ministrů zúčastnil také prezident Petr Pavel, který kvůli čtvrteční střelbě na pražské filozofické fakultě přerušil svou zahraniční návštěvu ve Francii a vrátil se zpět do Česka, či šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Střelba na filozofické fakultě UK v PrazeVideo: Aktu.cz

Prezident Pavel na tiskové konferenci apeloval na všechny, aby incident nezneužívali k politickým důvodům, útokům na policii či šíření dezinformací. „To, co především potřebujeme, je pieta, zdrženlivost a soudržnost. Ta zdrženlivost umožní vyšetřit vše do detailu. Zároveň je potřeba, abychom v této situaci našli rozumní řešení, jak takovým situacím do budoucna předcházet, pokud to vůbec lze,“ řekl Pavel.

Premiér Fiala již před jednáním vlády oznámil, že nešlo o mezinárodní terorismus ani čin organizované skupiny, ale „bezprecedentní čin osamělého střelce“. Ujistil občany, že jim již nehrozí žádné nebezpečí.

Střelba na univerzitě v centru Prahy patří k nejtragičtějším událostem v novodobé historii Česka. Střelec zabil čtrnáct lidí a 25 dalších zranil, z toho deset těžce. Sám pak zřejmě spáchal sebevraždu.

Lidé přicházejí na pietní místo, uctívají oběti střelby

Krimi

Výběr článků

Načítám