Hlavní obsah
Online

Lidé přicházejí na pietní místo, uctívají oběti střelby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie ve čtvrtek odpoledne zasahuje na filozofické fakultě na Palachově náměstí. Po střelbě zemřelo 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Policie v 16 hodin uvedla, že střelec byl eliminován. Policisté evakuovali studenty, kteří se zabarikádovali v učebnách univerzity, budovu prohledali pyrotechnici. Později policisté sdělili, že vrah měl zřejmě na svědomí i muže a kojence v Klánovicích.

Pietní místo před rektorátem Univerzity Karlovy v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

On-line reportáž končí

Čtvrteční on-line reportáž z tragické střelby na pražské univerzitě o událostí následujících končí.

Střelec nesl na fakultu velké zavazadlo

Útočník, který odpoledne střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, měl pravděpodobně při příchodu do budovy školy zbraně ve větším zavazadle.

Rektorka univerzity Milena Králíčková řekla České televizi, že studenti na fakultu běžně s velkými zavazadly chodí. „To, že studenti vkráčí na svoji fakultu i s větším zavazadlem, to je prostě běžná věc. Protože na Univerzitě Karlově studují studenti a studentky z celé České republiky. Zrovna před Vánoci mnozí z nich na výuku jdou třeba se zavazadlem,“ řekla Králíčková.

Noční situace před Filozofickou fakultou UK v PrazeVideo: Novinky

Pietní místo před rektorátem

Před budovou rektorátu Univerzity Karlovy na Ovocném trhu, tzv. Karolinu, vzniklo pietní místo, kde mohou lidé zapálit svíčky za oběti čtvrteční střelby na filozofické fakultě. Zemřelo tam 14 lidí.

„V souvislosti s dnešním tragickým útokem na Filozofické fakultě UK bychom chtěli informovat všechny truchlící o možnosti vyjádření piety před budovou rektorátu Univerzity Karlovy na adrese Ovocný trh 3, Praha 1. Tento prostor je otevřený pro všechny, kdo hledají místo pro vzpomínku a vzájemnou podporu v těchto těžkých chvílích,“ uvedla univerzita.

Pietní místo vzniklo i před budovou Filozofické fakulty UK.

Vláda vyhlásila státní smutek

Vláda vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek. Kabinet o tom rozhodl na jednání, jehož se účastnil i prezident Petr Pavel.

Záznam: TK po mimořádném jednání vlády po střelbě na FF UKVideo: ČTK

Bílý dům: USA jsou po střelbě v Praze připraveny poskytnout Česku podporu

Bílý dům v pátek v reakci na střelbu na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, která si vyžádala 14 obětí, vyjádřil politování nad „nesmyslným násilným činem“. Uvedl, že Spojené státy jsou připraveny poskytnout Česku potřebnou podporu.

Šok z tragické zprávy a soustrast obětem dal najevo také kanadský premiér Justin Trudeau. Na sociální síti X napsal, že je tragickou zprávou zděšen. „Našim českým přátelům vzkazujeme: Kanada truchlí s vámi,“ uvedl kanadský premiér.

Policie zjišťuje totožnost zemřelých

Policie zřídila kvůli dnešní tragické střelbě v budově filozofické fakulty v Praze krizovou linku pro veřejnost, která funguje na čísle 974 823 158. Oznámila to večer na síti X. Dotazy na složky záchranného integrovaného systému mají lidé směrovat tam, ne na tísňovou linku 158, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Policie večer uvedla, že stále ověřuje totožnost zemřelých. Policejní prezident večer upravil bilanci na 14 obětí.

Univerzita Karlova pro studenty i akademiky univerzity spustila krizový chat, kde se podle rektorky Mileny Králíčkové poskytuje podpora od vyškolených psychologů, krizových interventů a krizová a psychologická podpora a pomoc.

Pieta za oběti

Lidé, kteří truchlí kvůli dnešnímu útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (FF UK), mohou vyjádřit pietu před budovou rektorátu univerzity na Ovocném trhu v centru Prahy. Informovala o tom univerzita na síti X.

Evakuovaní zůstali bez věcí, někteří rodiče bez informací

Policie po zásahu na filozofické fakultě evakuovala studenty a pedagogy do Rudolfina. A to tak, jak byli, bez věcí, leckdy i bez telefonů. Některé z nich si pak převezla k popisu událostí k vyšetřovatelům do Kongresové ulice, kde také město zřídilo intervenční telefonní linku pro psychologickou pomoc. Na místě čekali i záchranáři pro nutnost případného ošetření.

Práce měli policisté dost. Objevili se například rodiče, kteří ztratili kontakt s dcerou. Jeden z kriminalistů ji hledal v databázi, ale nenašel. „Nikde ji evidovanou nemáme, což není jen negativní případ. Je to velký případ, všechny seznamy teprve vznikají. Vydržte,“ snažil se policista uklidnit nešťastné rodiče před 20. hodinou.

Podobně z filozofické fakulty prchli zaměstnanci bufetu Mezi řádky, kde pracují lidé s hendikepem. Vedoucí je odvedli do pobočky bufetu v budově magistrátu jen v tričku, bez věcí. „Mám na fakultě všechno, bundu, lítačku, telefon, klíče. Nevím, jak se dostanu domů,“ přemýšlel jeden z nich.

Vymýšleli pak, zda policie jednomu z nich nedovolí vzít všechny věci do pytle a odnést je. V budově fakulty však běželo vyšetřování, policie všechny prosila o trpělivost. „Bude to trvat do rána,“ odhadoval jeden z policistů na ulici.

Policejní perimetr zahrnoval mnohé okolní ulice, zavřená byla Křížovnická, 17. listopadu, Karlův i Mánesův most, ulice Kaprova, Valentinská, Široká. Turisty, kteří netušili, co se stalo, policisté posílali k mostu Legií.

Střelec zabil na fakultě 14 lidí

David Kozák zastřelil na pražské filozofické fakultě 14 lidí, zabil zřejmě i svého otce v Hostouni u Prahy. Dalších 25 lidí při svém řádění zranil.

V budově fakulty byl podle policistů obrovský arzenál zbraní a střeliva, uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Nebýt rychlého zákroku policie, obětí by bylo násobně více, řekl.

Další tisková konference k masakru na pražské fakultě

Policejní prezident a ministr vnitra vystoupí ve čtvrtek večer na další tiskové konferenci k masakru na pražské fakultě. Začátek je naplánován na 20:30. Novinky ji nabídly živě.

Záznam: Další TK policejního prezidenta a ministra vnitra ke střelbě na FF UKVideo: Novinky

Kondolence z USA

Bílý dům v reakci na tragickou střelbu na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyjádřil politování nad „nesmyslným násilným činem“ a uvedl, že Spojené státy jsou v případě potřeby připraveny poskytnout Česku podporu. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Odložený zápas Ligy mistryň

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) vyhověla žádosti Slavie a kvůli tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, která si vyžádala nejméně 15 mrtvých, odložila zápas Ligy mistryň.

V přímém přenosu se nebude vysílat ani vyhlášení ankety Sportovec roku.

Fiala: Pro tento čin neexistuje ospravedlnění

Premiér Petr Fiala (ODS) odsoudil dnešní střelbu na FF UK a vyjádřil soustrast pozůstalým. „Pro tento čin neexistuje ospravedlnění,“ uvedl s tím, že šlo o akci osamělého střelce. Další nebezpečí podle něj nehrozí.

Zasedá krizový štáb univerzity

V souvislosti se střelbou zasedá krizový štáb vedení Univerzity Karlovy ve spojení s vedením filozofické fakulty, řekla rektorka UK Milena Králíčková.

„Vedení UK důrazně a s okamžitou platností doporučilo zpřísnění bezpečnostních opatření v univerzitních budovách a zároveň zrušení dnešních večerních a zítřejších akcí s předpokládanou účastí více než 20 osob a vyzvalo adekvátně a citlivě přistoupit i k případným zítřejším zkouškám či zápočtům,“ uvedla univerzita na svém webu.

Fakulta sociálních věd v reakci na střelbu zrušila páteční výuku.

Pyrotechnici dokončili prohlídku

Pyrotechnici dokončili prohlídku budovy Filozofické fakulty UK a místo nyní ohledávají policisté. „Během celého zákroku nebyl zraněn nikdo z policistů ani z ostatních složek IZS,“ uvedli.

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám