Hlavní obsah

Vláda snižuje počet úředníků o 3,5 procenta, původně koalice Spolu slibovala 13 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet úředníků se na ministerstvech a úřadech od ledna v rámci takzvané systemizace sníží o 2636. V roce 2024 tak stát bude mít přes 73 tisíc úředníků. Ve středu to po jednání vlády oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Před volbami přitom koalice Spolu slibovala třináctiprocentní zeštíhlení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala přichází na jednání vlády (ilustrační foto)

Článek

„Razantně snižujeme počty úředníků a plníme slib, že stát má fungovat efektivněji. Zrušili jsme 2636 úřednických míst. Znamená to pokles o 3,5 procenta,“ oznámil po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Z toho je 2 522 míst spadajících pod služební zákon a 114 pracovních míst je podle zákoníku práce. Úspora by měla činit 290 milionů korun.

V roce 2024 bude po vládou schválené systemizaci pro stát pracovat 73 232 úředníků, přiblížil ve středu Fiala. „Od našeho nástupu jsme s touto systemizací snížili počet úřednických míst už o 4,5 procenta. Plníme naše sliby, zefektivňujeme stát a snižujeme počet úředníků,“ dodal premiér.

Podle něj se jedná o největší snížení počtu úředníků od začátku platnosti služebního zákona v roce 2015. Fiala připomněl, že před pěti lety v éře vládnutí Andreje Babiše (ANO) měl stát o 5300 úředníků víc.

Před sněmovními volbami koalice Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci) slibovala, že zeštíhlí státní aparát o třináct procent. V revidovaném programovém prohlášení vlády však konkrétní číselný údaj schází. „Na základě inventury všech agend státu do konce roku 2023 představíme konkrétní plány na snížení počtu úřednických míst. Zbytečné úřední úkony zrušíme a potřebné služby zefektivníme,“ stojí v programu.

„Je to veliký úspěch, který ukazuje, že vláda své programové prohlášení myslí vážně a postavila se k tomu zodpovědněji než všechny předchozí vlády,“ dodal vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Může dojít k propouštění státních zaměstnanců, připustil Fiala

Domácí

„V první fázi, což bylo vloni a předloni, jsme se pouštěli do systemizace dlouhodobě neobsazených míst. V letošním roce jdeme v drtivé většina do míst, která jsou obsazená,“ přiblížil na následný novinářský dotaz Rakušan s tím, že přímo na ministerstvu vnitra se to týká třiceti míst.

Jurečka sníží počet úředníků o 1812, Baxa o devět

Vláda podle Fialy taktéž pracuje na revizi agend, která by umožnila další zefektivnění fungování státu, a na digitalizaci státní správy.

Jen na ministerstvu práce a sociálních věcí meziročně klesne podle vicepremiéra a šéfa tohoto resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) počet úředníků o 1812.

Už při příchodu na jednání vlády řekl novinářům ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), že v jeho resortu by mělo od ledna být propuštěno 80 pracovníků, nejde tedy o zrušení neobsazených tabulkových míst. Ušetřené peníze chce investovat do lidí. „Budeme posilovat platy v České inspekci životního prostředí nebo Agentuře ochrany přírody a krajiny,“ řekl novinářům.

Na ministerstvu kultury má ubýt podle šéfa resortu Martina Baxy (ODS) osm či devět míst, přičemž půjde o kombinaci rušení neobsazených tabulkových pozic, částečnou reorganizaci i propouštění.

První systemizaci schválil v roce 2015 kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD). Tehdy pod služební zákon spadalo zhruba 68 tisíc úředníků, společně s lidmi pracujících na pozicích spadající pod zákoník práce to pak bylo 75 275 tisíc lidí.

Ministerstva na provozu šetřit budou, potvrdil Jakob

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám