Hlavní obsah

Ministerstva na provozu šetřit budou, potvrdil Jakob

Zástupci vládní pětikoalice nepředpokládají, že neochota ke krácení peněz na provoz a platy se přeleje z ministerstva zahraničních věcí i do dalších resortů. Šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob Právu řekl, že se odmítání úspor ze strany ministerstev neobává, protože se k nim zavázala celá pětikoalice. Naopak ministerstvo zahraničí vidí snahu šetřit jako nereálnou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob

Článek

Podle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové není snižování provozních výdajů pro nikoho ani jednoduché, ani bezbolestné. „Bez rozumného zeštíhlení státního aparátu se ovšem v současné mimořádně komplikované situaci zkrátka neobejdeme,“ uvedla. „Vzor hodný následování představuje v tomto ohledu například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který již na svém resortu dokázal snížit celkový počet úředníků o zhruba deset procent,“ dodala.

Úsporný balíček vedle změn v daních počítá se škrty napříč státní správou. Měla by zkrátit výdaje na provoz o pět procent a snížit objem peněz na platy zaměstnanců o dvě procenta. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (piráti) to v jeho resortu však není možné. Argumentuje například tím, že by bylo těžké udržet stávající síť českých ambasád a konzulátů po světě nebo nabízet odpovídající platy zájemcům o práci v diplomacii.

Lipavský se vzepřel Stanjurovi. První ministerstvo odmítá škrty

Domácí

Některá uvolněná místa už neobsadí

Ostatní resorty Právu potvrdily, že šetřit budou. „Ministerstvo pro místní rozvoj respektuje snahu vlády snížit schodek státního rozpočtu a snaží se možnosti provozních úspor vyhodnocovat průběžně. Pro příští rok přijmeme konkrétní postup při snižování provozních nákladů podle vývoje situace,“ sdělila Právu Veronika Hešíková, mluvčí úřadu, který řídí předseda Pirátů Ivan Bartoš. Ten se k rebelii Lipavského ohledně úspor zatím Právu nevyjádřil.

U platů podle Hešíkové hraje značnou roli přirozená fluktuace zaměstnanců, která se pohybuje v řádu tří až sedmi procent ročně. „Nepočítáme s větším propouštěním, spíše půjdeme cestou, kdy například neobsadíme pracovní pozici uvolněnou odchodem zaměstnance do důchodu a podobně,“ dodala. Podobně se pro Právo vyjádřilo také ministerstvo práce i některé další resorty.

Nespravedlivé a neodůvodnitelné. Ministerstva kritizují navýšení renty pro Klause a Zemana

Domácí

Díra v rozpočtu opět rekordní, přesáhla 270 miliard. Stanjura avizuje další nepopulární kroky

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám