Hlavní obsah

Vláda chce přidat zastupitelům deset procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členům zastupitelstev obcí, měst i krajů by se od příštího roku měly zvýšit finanční odměny o deset procent. Podle mluvčí ministerstva vnitra Hany Malé bylo resortu vládou uloženo, že musí předložit legislativní návrh na zvýšení odměn členům zastupitelstev vždy k prvnímu lednu, pokud se průměrná mzda za předchozí kalendářní rok zvýší o 2,5 procenta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Průměrná hrubá měsíční mzda v národním hospodářství se za minulý kalendářní rok zvýšila o 4,8 procenta, ministr vnitra měl tedy za úkol předložit vládě novelu souvisejícího nařízení od 1. ledna 2023. Návrh byl předložen také na základě požadavku zástupců územních samosprávných celků, aby se jejich odměny výrazně zvýšily,“ uvedla Malá.

Rozmrazené platy politiků se zvednou i o desetitisíce. Jak si v příštím roce polepší?

Domácí

S tímto návrhem nesouhlasí jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba.

„Není to správné“

„Zvyšování odměn zastupitelů považuji v této době za nesprávný krok. Vzhledem k tomu, jak jsou zatíženy veřejné rozpočty, a k tlaku, pod který se kvůli inflaci a cenám energií dostávají české rodiny a soukromý sektor, jsem přesvědčen, že rozhodně není správné přicházet v této chvíli s takovým návrhem,“ řekl Právu Kuba.

Podle Malé nebyly odměny členů zastupitelstev za rok 2021 a 2022 navýšeny kvůli covidové pandemii. Ministerstvo vnitra v návrhu odhaduje, že celkem se na odměny vyplatí o 648 milionů více. U obcí by mělo jít o 588 milionů, u krajů 28 milionů a hlavního města Prahy 32 milionů.

Celkem by se měly náklady na odměny i se sociálním a zdravotním pojištěním zvýšit o osm set milionů.

O zvýšení mzdy chce podle průzkumu požádat 32 procent zaměstnanců

Ekonomika

Automaticky by se desetiprocentní navýšení mělo týkat takzvaných uvolněných zastupitelů, tedy těch, kteří funkci vykonávají na plný úvazek. Podle ministerstva o navýšení odměn pro neuvolněné zastupitele, kteří jsou zároveň zaměstnáni v jiné práci, by měly samosprávné celky rozhodovat samy. Zvýšení platů v případě schválení návrhu budou obce a kraje platit ze svých rozpočtů.

„Územní samosprávné celky hospodaří se svým rozpočtem ve své samostatné působnosti. Je jen na jejich vůli, zda v případě neuvolněných členů zastupitelstev k navýšení odměn přistoupí. Je v kompetenci každého zastupitelstva stanovit, kolik uvolněných členů bude jejich obec či kraj mít. Svá rozhodnutí také mohou v průběhu funkčního období měnit,“ sdělila Malá.

Dodala, že se k návrhu budou kraje moci vyjádřit v probíhajícím připomínkovém řízení, které by mělo skončit 9. listopadu. „Předběžně předpokládáme projednání návrhu na přelomu měsíců listopadu a prosince tohoto roku,“ podotkla Malá.

Města vyšší odměny zvládnou

K návrhu má neutrální postoj primátor Teplic Hynek Hanza (ODS), který sdělil, že z pohledu veřejnosti nikdy nebude vhodná doba na zvyšování platu politiků ve všech úrovních.

Ať o našich platech rozhoduje někdo jiný, navrhují politici

Domácí

„Kdykoli vyvstane otázka na platy politiků, tak v naší kultuře je vždy velká nevole. Nikdo nechce slyšet, že lidé placení z daní by měli dostat víc. Lidé nevnímají potřebnost politiků. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že ti lidé to mají jako standardní zaměstnání,“ poznamenal Hanza.

Dodal, že pokud bude návrh schválen, Teplice nebudou mít problém vyšší odměny zastupitelům vyplatit. S navýšením by si podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) poradilo třeba i Brno.

„Město Brno by dobře fungovalo, i kdyby se odměny nezvyšovaly, poradíme si i s navýšením. Ve schváleném rozpočtu města na rok 2022 je na odměny uvolněných i neuvolněných zastupitelů vyčleněno 22 787 000 korun, takže by to v příštím roce znamenalo navýšení řádově o dva miliony korun,“ konstatovala Vaňková.

Zvýšení odměn zastupitelů

FunkcePlat nyníPo zvýšení
Starosta v obci do 300 obyvatel42 95947 255
Starosta v obci od 20 do 50 tisíc obyvatel85 61794 179
Primátor v obci nad 200 tisíc obyvatel122 434134 677
Hejtman kraje do 500 000 obyvatel128 878141 766
Hejtman kraje nad milion obyvatel137 470151 217
Primátor hlavního města Prahy141 766155 943

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám