Hlavní obsah

Ať o našich platech rozhoduje někdo jiný, navrhují politici

Poslanci by neměli rozhodovat o svých platech, shodli se v neděli v TV Prima politici vládních i opozičních stran. Jak Právo upozornilo dříve, po dvouletém zastropování mají od příštího roku ústavním činitelům vzrůst příjmy skokově o desítky tisíc korun. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nebude žádat další omezení platů ústavních činitelů i s ohledem na žalobu, kterou k Ústavnímu soudu podali soudci.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny

Článek

„Průměrná mzda ve veřejné sféře nebo prostě ekonomice za dva roky vzrostla o dvanáct procent, což je zhruba částka, o niž ve chvíli, kdy se odblokuje zmražení, platy naskočí,“ uvedl vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Průměrná mzda ve veřejné sféře za dva roky vzrostla o dvanáct procent, což je zhruba částka, o niž platy naskočí
Ivan Bartoš

Jeho strana v uplynulých letech, stejně jako většina Sněmovny, hlasovala pro zastropování mezd. Nyní je proti. „Když řekneme, pojďme to udělat další rok, tak až zmražení skončí, bude to zase ještě víc, protože rozdíl bude větší,“ podotkl Bartoš.

Anketa

Podporujete návrh, aby o platech politiků nerozhodovali politici?
Ano
98,2 %
Ne
1,8 %
Celkem hlasovalo 10362 čtenářů.

Jedinou stranou, která v současnosti prosazuje pokračování stropu na platy ústavních činitelů, je SPD. Ve Sněmovně leží návrh jejího předsedy Tomia Okamury, který chce věc projednat na základě paragrafu 90, tedy ve zkráceném řízení bez nutnosti projednání ve sněmovních výborech.

Sněmovní absentéři vyhráli. Omluvou je i výmluva

Domácí

„Já jsem to navrhl všemi možnými způsoby, co jsem mohl, můj druhý návrh tam leží doteď. Pakliže vládní koalice, ta sto osmička, zvedne ruku pro můj návrh, mohou být v uvozovkách během jednoho dne zamrazeny platy politiků na celé volební období,“ uvedl Okamura.

Politici se shodují, že růst mezd ústavních činitelů nelze blokovat trvale, zároveň se jim však nelíbí každoroční projednávání tématu v dolní komoře.

Hledejme automat

„O té situaci se politici baví už 30 let. V roce 2015 byla dohoda napříč všemi politickými stranami ve Sněmovně, že by se udělal automat, o kterém, respektive o svých platech, by pak už nerozhodovali poslanci, což byl výborný nápad,“ sdělila místopředsedkyně Sněmovny za STAN Věra Kovářová.

V současné době se odměny politiků odvozují od průměrného platu ve veřejné sféře. Ve hře jsou však také jiné možnosti.

„Platy se odvíjejí od průměrné mzdy ve veřejném sektoru. Jestli někdo chce jiný automat, aby to nebylo ve veřejném sektoru, ale v celém národním hospodářství, je to samozřejmě možné, i když myslím, že veřejný sektor je správnější,“ reagoval na slova kolegů předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Sněmovna vzala Hradu z letošního rozpočtu 30 milionů kvůli Balákově kauze

Domácí

„Někdo navrhoval navázat to na hrubý domácí produkt, nebo jinou pevnou veličinu. V některých zemích to rozhoduje jiný orgán,“ podotkl předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

„Je to všechno špatně, politici by si neměli rozhodovat o svých platech,“ reagoval předseda kontrolního výboru Sněmovny Radovan Vích (SPD).

Pravidla pro stanovení výše platů ústavních činitelů by se podle něj měla stát předmětem jednání na úrovni poslaneckých klubů či vedení politických stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám