Hlavní obsah

Většina ministrů na Hrad dorazí, podpoří Ukrajinu

Premiér Petr Fiala (ODS) a členové jeho kabinetu se v pondělí večer zúčastní slavnostního předávání státních vyznamenání na Hradě. V diskusi televize Prima to řekl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), podle kterého je v současné situaci třeba „táhnout za jeden provaz“. Hrad již oznámil, že ceremoniál bude spojen s vyjádřením solidarity s Ukrajinou.

Foto: Novinky

Prezident Miloš Zeman při předávání vyznamenání v roce 2017

Článek

„I přes veškeré výhrady, které mám vůči panu prezidentovi, jsme se po debatě s panem premiérem, který tam půjde, dohodli, že většina členů, kteří nemají akutní pracovní povinnosti v zahraničí, tam jako určité symbolické gesto přijde,“ dodal Jurečka a svou účast potvrdil.

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček a současně místopředseda Sněmovny účast považuje za elementární slušnost, kterou by neměla ovlivňovat politika.

Adamová s Vystrčilem nepřijdou na Hrad kvůli Zemanovým postojům k Rusku

Domácí

Účast odmítli předsedové obou komor parlamentu Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) i někteří rektoři vysokých škol. Předávání státních vyznamenání chtějí bojkotovat kvůli dřívějším postojům prezidenta Miloše Zemana k Vladimiru Putinovi.

Omluvil se i dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek, který osobní účast nepovažuje s ohledem na válku na Ukrajině za vhodnou, ale udělení medaile Za zásluhy si podle svých slov velmi váží.

Krpálek si kvůli válce na Ukrajině pro vyznamenání na Hrad nepřijde

Válka na Ukrajině

Prezident Zeman v pondělí předá nejvyšší ocenění za minulý a předminulý rok, kdy se ceremoniály nemohly uskutečnit. Za rok 2020 bude oceněno 37 osobností, dalších 28 lidí za rok následující. Jsou mezi nimi například in memoriam zpěvák Karel Gott, bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula nebo herečka Jiřina Bohdalová. Na ceremoniálu má být přítomno asi 600 hostů. Tradiční recepce byla zrušena.

Hrad skartoval i udělení vyznamenání pro Rychetského

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám