Hlavní obsah

Krpálek si kvůli válce na Ukrajině pro vyznamenání na Hrad nepřijde

Judista a dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek se v pondělí nezúčastní slavnostního předávání státních vyznamenání. Prezident Miloš Zeman se loni rozhodl udělit Krpálkovi medaili Za zásluhy. Krpálek své rozhodnutí zdůvodnil válkou na Ukrajině, která byla napadena Ruskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek

Článek

„Bohužel se musím z pondělního slavnostního předávání omluvit. Nedovedu si představit, že bych si na sebe bral slavnostní oblek v této době, kdy na Ukrajině umírají lidé, sportovci a mí osobní kamarádi tam bojují v maskáčích za svou vlast,” uvedl judista s tím, že si vyznamenání váží.

Na Ukrajině již v bojích několik sportovců přišlo o život, další slouží v ukrajinské armádě.

Mezi osobnostmi, které se prezident loni rozhodl vyznamenat, je Krpálek jediným sportovcem.

Zdrženlivě se k účasti na ceremoniálu staví vzhledem k situaci na Ukrajině i předchozí dlouhodobé inklinaci prezidenta Zemana k Rusku i někteří politici.

Zeman 7. března vyznamenání předá. Politici váhají

Domácí

Ceremoniál předávání státních vyznamenání v posledních dvou letech kvůli epidemii covidu neproběhl a byl opakovaně odkládán. Prezident tak předá vyznamenání lidem, které ocenil v letech 2020 a 2021.

Poslední termín byl stanoven na 7. března, což je výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Hrad avizoval, že hodlá akci pojmout coby „den solidarity s Ukrajinou”.

Hrad v den předávání vyznamenání vyjádří solidaritu s Ukrajinou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám