Hlavní obsah

Veselý Kopec patří tento víkend mlynářům a sekerníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obilné placičky, makovec nebo krupicová kaše s jablíčky provoněly historická stavení ve skanzenu na Veselém Kopci na Vysočině. A šikovné hospodyně pobízejí návštěvníky k ochutnání.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky
Článek

Hlavními hrdiny tohoto víkendu ve skanzenu jsou ale mlynáři a sekerníci (tesaři vyrábějící stroje a zařízení jako mlýny a hamry). Příchozí se tak mohou během prohlídky dozvědět, co sekerníci dělají, jak se mele ve vodním mlýně, co to je české složení, jak náročné je získat ze lněného semínka olej nebo čemu se lidově říká flus.

Největším lákadlem víkendového programu jsou však samy technické památky na vodní pohon, které mohou návštěvníci většinou vidět v chodu: pilu jednušku, vodní olejnu, vodní obilní mlýn se stoupou a varnou povidel a poprvé také i záhřivku k bělení plátna.

„Trochu nás tentokrát vypekla voda, která nedotekla. Bohužel tato oblast se potýká s nedostatkem vody, a tak i když bereme vodu z rybníka, prioritně musí téct potůčkem, který je chráněný a žijí v něm chránění živočichové,“ vysvětlila ředitelka muzea v přírodě Magda Křivanová.

Ve skanzenu Vysoký Chlumec máte pocit, že vesnice je tu od nepaměti

Tipy na výlety

„Naštěstí mlýn jede na elektromotor, ale například práce v olejně bude fiktivní. I dříve se občas nedostatek vody objevil, ale bylo to výjimečně. V poslední době se s tímto problémem potýkáme víc. I proto už máme vypracovaný záměr, že si tu vytvoříme vodní zdroj a vodu budeme přečerpávat,“ dodala Křivanová.

Zářijovým mlynářským a sekernickým víkendem ale program na Veselém Kopci nekončí. „Už sedmého října nás čeká bramborová sobota a pak už program vánoční. Během října se uskuteční také několik komentovaných prohlídek zcela nové expozice lnářství,“ prozradila ředitelka Křivanová.

Už příští týden na Betlémě v Hlinsku, které je také součástí skanzenu, bude velké Loutkobraní a na adventní dobu tu v jednom z objektů chystají novou stálou výstavu tradičních lidových betlémů a také expozici, věnovanou kovovýrobě.

Skanzen je v sobotu i v neděli otevřen od 9:30 do 16:30 hodin. Na místě jsou průvodci a také zkušení řemeslníci, kteří jednotlivé činnosti nejen předvedou, ale doplní je i zajímavým výkladem. V rámci komentovaných prohlídek s tkalcem Josefem Fidlerem, které začínají po oba dva dny v 10:30 a 14:00 hodin, navštíví zájemci i již zmíněnou novou stálou expozici o lnu.

Anketa

Věděli jste, kdo jsou sekerníci?
Ano, už dlouho.
53,9 %
To slovo mi bylo povědomé.
13,3 %
Ne, to jsem nevěděl/a
32,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 165 čtenářů.

V Příkazích ukázali žně předků na Hané

Domácí

Reklama

Související témata:
Veselý Kopec
Sekerníci

Výběr článků

Načítám