Hlavní obsah

Velvyslanci popudili některé české politiky, spustili protikorupční kampaň

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před měsícem a půl vydala skupina zahraničních ambasadorů působících v Praze prohlášení povzbuzující českou vládu v protikorupčních opatřeních. Teď přišli velvyslanci USA, Británie, Kanady, Norska a Jižní Koreje s další iniciativou – šestitýdenní kampaní na sociálních sítích na podporu transparentnosti.

Klip velvyslanců k jejich protikorupční kampaniVideo: USEmbassyPrague

 
Článek

Prohlášení podepsal i kanadský velvyslanec Otto Jelinek. Ten dříve pracoval jako lobbista a jeho jméno se objevilo v souvislosti s vyšetřováním údajné korupce kolem gripenů v ČR.

České politiky velvyslanci svým krokem spíše popudili – včetně prezidenta Miloše Zemana. „Víte, že jsem ve Sněmovně podpořil zákon o prokázání příjmů a majetku i zákon o EET. Nadšeně podepíšu jakoukoli výzvu k boji proti korupci. Jak říkal Karel Havlíček Borovský: jenom kdyby jim to z huby do rukou vstoupiti ráčilo,“ řekl Právu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Servítky si nebral ani vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Zatím nedoporučím ministerstvu zahraničí, aby naše ambasády recipročně spustily kampaně ve Spojených státech proti střílení černochů, v Norsku proti krádeži dětí, v Británii ohledně proplácení poslaneckých a ministerských náhrad,“ sdělil Právu.

Je to jejich náplň?

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) řekl Právu, že je obecně dobře upozorňovat na problémy ve společnosti včetně korupce. „Jedině si kladu otázku, zda toto je náplní zastupitelských úřadů cizích států a není to spíše práce pro nevládní organizace,“ uvedl.

Předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi iniciativa ambasadorů nevadí.

Pro Právo ji však oglosoval slovy: „Zajímalo by mě, zda si příslušní ambasadoři všimli, že některé u nás založené iniciativy jsou spíše PR projekty podporované Andrejem Babišem, které mlčí, když jde o jeho megakonflikt zájmů.“

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že k iniciativě nemá výhrady za předpokladu, že podobnou kampaň dělají ambasadoři pětice zemí i v jiných státech. „O tom ale zprávy nemám. Korupce je rozšířena po celém světě, na západě i na východě. Pokud s tím chce někdo bojovat, je to správné, a tak by to měl dělat všude,“ prohlásil.

Předseda komunistů Vojtěch Filip reagoval slovy: „Nedivím se, že tyto státy s korupcí začaly něco dělat, když je tam silně zakořeněna.“

Sobotka a Babiš pro

Podpory se velvyslanci dočkali od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Premiér Právu vzkázal, že jakoukoliv aktivitu, která přispěje v boji proti korupci a která patří mezi vládní priority, může jen přivítat a že s řadou velvyslanectví spolupráce s vládou v této oblasti aktivně probíhá.

„Pro naši vládu je boj proti korupci jednou z nejdůležitějších priorit. Jsem rád, že se nám za dva roky podařilo prosadit řadu důležitých opatření. Za stěžejní považuji zákony o státní službě a o registru smluv, které již byly schváleny parlamentem,“ uvedl. Dodal, že v parlamentu jsou už další, např. návrh zákona o veřejných zakázkách, o prokazování původu majetku či novely zákonů o střetu zájmů, o financování stran i volebních kampaní či o NKÚ.

Babiš iniciativu uvítal slovy, že velvyslanci informují své země o podnikatelském prostředí u nás. „Je to důležité, když se investoři rozhodují mezi námi, Polskem a Slovenskem, kde postaví fabriky a zaměstnají lidi,“ řekl.

Velvyslanci USA, Británie, Kanady, Norska a Jižní Koreje přišli poprvé s protikorupčním prohlášením v roce 2014. Loni v prosinci se k němu připojily ještě zastupitelské úřady Švédska a Finska, které se do současné kampaně na sociálních sítích nezapojily.

Anketa

Vadí vám kampaň velvyslanců v ČR vybízející k boji proti korupci?
Ano
58,4 %
Ne
41,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2943 čtenářů.

Výběr článků

Načítám