Hlavní obsah

Vědci vymýšlejí, jak likvidovat potravinový odpad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není odpad jako odpad a ten potravinový je kapitola sama pro sebe. Pokud zkažené maso, shnilé banány nebo třeba kousek nevábně vypadajícího cukroví skončí v klasických popelnicích, vzniká kolem nich zápach, množí se mikroby a také hlodavci.

Foto: Mendelova univerzita Brno

Při svém výzkumu vědci analyzují i odpad z domácností.

Článek

Vědci z brněnské Mendelovy univerzity proto vymýšlejí způsob, jak jej v budoucnu lépe likvidovat. Bude nutné vytvořit i speciální odpadní kontejnery na potravinové odpadky z domácností.

Přestože si to veřejnost neuvědomuje, jsou pro společnost stále větším problémem. Každý občan Česka ročně vyhodí až 36 kilogramů znehodnocených potravin. Situace je ještě horší na sídlištích, kde je to 53 kilogramů odpadu na osobu. Jejich obyvatelé totiž nemají jako venkované k dispozici komposty, popřípadě nechovají zvířata, kterým přebytky zkrmí.

Potraviny do bioodpadu nepatří

„Do dvou let navrhneme celý systém toho, jak potravinový odpad plošně likvidovat. Budeme na něj dokonce muset vymyslet speciální kontejnery. Hledáme látky, které potlačí zápach u kontejnerů a urychlí rozklad potravin,“ řekla Právu vedoucí projektu Lucie Veselá.

Za nejdůležitější považuje to, že lidé chtějí potravinový odpad třídit a ekologicky likvidovat. V průzkumu univerzity to uvedlo 87 procent dotázaných. Potravinový odpad zatím končí v klasickém směsném domovním odpadu nebo v bioodpadu. Ani v něm, tedy v posekané trávě, půdě z květináčů nebo ve větvičkách z prořezaných keřů, nemá jídlo co dělat.

Víte, co patří do hnědých popelnic?

Jak na to

Superpopelnice

Vědci mají kvůli tomto netradičnímu výzkumu své laboratorní popelnice. Na urychlení procesu tlení jídla a potlačení zápachu testují vápno, kyselinu citronovou a také tea tree oil, olej vyrobený z listů a větví čajovníkového stromu. Ten má nejlepší výsledky. Prokázalo se už, že odhání i dotěrný hmyz.

Testy ukázaly, že ideální popelnice na odpad by měly mít kruhové dno, protože se lépe umývají. Bude nutné je vyvážet častěji než klasický odpad, protože popelnice plné jídla jsou i pro statné chlapy při jejich svozu příliš těžké. Víko musí být zacvakávací, tak aby se dovnitř nedostali hlodavci.

„Lidé by přivítali, kdyby měli zdarma u kontejnerů k dispozici rozložitelné tašky na potravinový odpad. Odpad zamíří při svozu do kompostáren. Svým složením je ale natolik specifický, že jim budeme muset dát přesný návod k tomu, jak jej mají přeměňovat na hnojivo pro zemědělce,“ vysvětlila Veselá. Připomněla, že současně s tím vědci pracují na nejrůznějších kampaních upozorňujících veřejnost, aby neplýtvala potravinami.

Jak Češi třídí odpady a mýty s tříděním spojené

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Potravinový odpad

Výběr článků

Načítám