Hlavní obsah

Válková rozleptávala pravidla, prohlásil před poslanci odvolaný Štern

Právo, Novinky, ada, nig
Aktualizováno

Sněmovna si ve středu pozvala odvolaného náměstka ministerstva spravedlnosti Pavla Šterna. Ten poslancům představil svou verzi sporu o tendr na elektronické náramky. Zopakoval, že kroky ministryně Heleny Válkové (za ANO), která opakovaně požadovala informace o cenových nabídkách, které dali uchazeči v průzkumu trhu, považoval za nestandardní.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně spravedlnosti Helena Válková s odvolaným náměstkem Pavlem Šternem v pozadí

Článek

A to proto, že podle předem schválených pravidel byla vytvořena pracovní skupina, z níž pouze jeden člověk měl informace o nabízených cenách, přičemž všichni její členové se zavázali k mlčenlivosti.

„Když se po mě chtěly opakovaně písemné nabídky, bylo to pro mě podezřelé, proto jsem udělal, co jsem udělal. Informoval jsem média proto, že jsem chtěl, aby se tato věc řešila veřejně,“ uvedl ke svým krokům, kvůli kterým byl odvolán.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obcházení nebylo poprvé, jako náměstek jsem byl obejit i při odvolání generálního ředitele vězeňské služby.
odvolaný náměstek Pavel Štern

Štern poznamenal, že Válková se postupně snažila „rozleptat“ dohodnutá pravidla, třeba tím, že do pracovní skupiny chtěla doplňovat další osoby.

„Pro mě to byla poslední kapka, věci se postupně kumulovaly,“ prohlásil. Prý byl v situaci, kdy jako náměstek odpovědný za vězeňství byl postupně obcházen, jeho kompetence ořezávány. „Obcházení nebylo poprvé, jako náměstek jsem byl obejit i při odvolání generálního ředitele vězeňské služby,“ uvedl a dodal: „Nebyl jsem jediným, kdo byl takto obcházen, byla to i paní první náměstkyně Marvanová.“

Válková šokována

Připomněl, že s Marvanovou např. ministryni upozorňovali na to, že 40 miliónů za portál justice považují za přemrštěnou cenu a žádali odpověď, proč nebyl proveden průzkum trhu. „Paní ministryně řekla, že se jí to zdá v pořádku,“ prohlásil Štern.

Reakce Válkové na slova svého bývalého náměstka byla stručná: „Jsem šokována, že se tady dozvídám, že to byl jediný pracovník, který se seznámil s konkrétními nabídkami. Tak to si teda tak nepředstavuji. Rozhodně nedopustím, aby elektronické náramky dopadly jako v minulosti, to znamená fiaskem.“

Narážela tím na dvě předcházející výběrová řízení, která byla kvůli předražení zrušena.

Válková už dříve během dne před poslanci popsala, jak za ní Štern přišel poté, co ji nahlásil na policii. „Řekl: ‚Právě jsem učinil oznámení na policii kvůli nestandardním krokům v souvislosti s elektronickými náramky,‘“ řekla Válková, která prý vůbec nechápala, co jí říká, a nechala si to asi třikrát zopakovat. Pak se Šterna zeptala, čí nestandardní kroky má na mysli. „Tvoje nestandardní kroky,“ zněla prý jeho odpověď.

Faltýnek: Konečně někdo kompetentní

Na její podporu pak vystoupil šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který Šterna nepřímo obvinil za předražení ceny u zrušených výběrových řízení.

„Pan náměstek jich organizoval už několik a žádné nedopadlo. Takže je dobře, když to bude dělat někdo kompetentní,“ uvedl Faltýnek a vyzval bývalé ministry spravedlnosti, aby k tomu řekli své.

Toho využil exministr Jiří Pospíšil, který se zastal jak odvolaného šéfa vězeňské služby Petra Dohnala, tak náměstků Marvanové a Šterna s tím, že se všemi spolupracoval, a tudíž je dobře zná.

„Všichni pracovali úspěšně, to může být subjektivní pohled, ale když už jde o tolik podřízených, asi chyba bude někde jinde,“ nepřímo zkritizoval Válkovou za její personální politiku.

Ministryně Válkové se naopak zastal prezident Miloš Zeman. "Nevidím důvod, proč by jakýkoliv ministr nemohl odvolat jakéhokoliv náměstka. No a pokud tento náměstek na něj dokonce podá trestní oznámení, tak je téměř povinnost ministra ho odvolat," řekl ve středu v České televizi.

Reklama

Související články

Válková: ČSSD se mě chce zbavit

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) v úterý prohlásila, že vnímá kroky svého náměstka Pavla Šterna (nominován ČSSD) jako cílený manévr, na jehož...

Válková odvolala Šterna, Babiš se jí zastal

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (za hnutí ANO) v úterý odpoledne odvolala Pavla Šterna z funkce náměstka pro úsek vězeňství a trestní politiky. Uvedl...

Výběr článků

Načítám