Hlavní obsah

Válková: ČSSD se mě chce zbavit

Právo, Novinky, ČTK, tin, jas
Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) v úterý prohlásila, že vnímá kroky svého náměstka Pavla Šterna (nominován ČSSD) jako cílený manévr, na jehož konci má být její odvolání. Podle ministryně Štern projednal svůj postup s ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

Válková měla v minulých týdnech spory se svou první náměstkyní Hanou Marvanovou, která nakonec úřad opustila. Nyní se ministryně pře s náměstkem pro vězeňství Pavlem Šternem kvůli tendru na elektronické náramky pro domácí vězně. Štern podal kvůli jejímu postupu oznámení na policii.

"Pokud si takovýhle postup předem prodiskutoval, jak on sám říká, se sociální demokracií, nevím tedy konkrétně s kým, tak mi to připadá jako cílený manévr," nechala se slyšet Válková. Je přitom přesvědčena o tom, že neudělala nic, co by bylo proti zájmům veřejnosti.

Ministryně tvrdí, že je bojovnice, a proto i přes opakované spory se svými podřízenými z funkce odejít nehodlá. Podporu jí vyjádřil poslanecký klub ANO, šéf hnutí Andrej Babiš se ale vyjádřil o poznání rezervovaněji. Také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je znepokojen dalšími problémy na ministerstvu.

ČSSD Šterna podporuje

Štern v minulých dnech odmítl Válkové dát podrobnější údaje k tendru na elektronické náramky pro domácí vězně a obrátil se kvůli tomu na protikorupční policii. Podle něj se Válková snažila získat o průběhu řízení informace, na které nemá nárok. Válková pak tendr zrušila. Odůvodnila to pochybnostmi o transparentnosti. [celá zpráva]

Na stranu náměstka se staví ČSSD. Štern informoval předsedu bezpečnostního výboru za ČSSD Romana Váňu, že se v kauze údajně předražených elektronických náramků obrátí na protikorupční policii. „Informace, které od něj mám, jsou skutečně velmi závažné. Jeho rozhodnutí považuji za správné a jediné možné,“ potvrdil novinářům Váňa.

Babiš zpochybnil nutnost vypsání tendru na náramky jen pro vězně v podmínce. Zavedení náramků přitom předpokládá zákon.

Impotentní ministerstvo

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je ministerstvo v otázce zavedení náramků „zcela impotentní”. „Ztratili jsme další čtyři měsíce,” konstatoval premiér, který nicméně tvrdí, že rošádu s ministerstvem spravedlnosti ve vládě nepřipravuje.

O situaci na ministerstvu chtěla v úterý jednat ve Sněmovně i opozice, která však se zařazením nového bodu neuspěla. ODS avizovala, že se pokusí zařadit bod na jednání i v dalších dnech. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pak koalici připomněl, že odmítáním diskuse přebírá veškerou odpovědnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám