Hlavní obsah

Válek bude v pondělí s pojišťovnami řešit růst mezd ve zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pondělí projedná s řediteli zdravotních pojišťoven kroky k růstu mezd a platů ve zdravotnictví. Uvedl to v nedělním pořadu Za pět minut dvanáct televize Nova. Po jednání s pojišťovnami se ministr odpoledne sejde se zástupci lékařů, se kterými se chce definitivně dohodnout na navýšení peněz na odměny lékařských i nelékařských pracovníků nemocnic.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

Část lékařů od 1. prosince vypověděla přesčasovou práci, aby podpořila své požadavky na změny zákoníku práce a růst mezd a platů. Nedávná novela zákoníku zdvojnásobila maximální objem přesčasů ve zdravotnictví.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek oznámil, že se s protestujícími lékaři dohodl na růstu mezd a platů v nemocnicích. Pro příští rok jim nabídl 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění.

Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), jejímiž klienty je 60 procent české populace, budou nemocnicím nabídnuty úhradové dodatky ke smlouvám s pojišťovnami.

Kalousek: Dohodu Fialy s lékaři nelze realizovat

Domácí

„Já jsem před jednáním (s lékaři), které budu mít v pondělí ve 14:45, svolal ředitele všech pojišťoven. A budu od nich chtít vědět - a předpokládám, že pan ředitel VZP jim to představí -, ten mechanismus dodatku tak, aby na jednání s mladými lékaři mohl ředitel VZP přesně říct, jaký bude mechanismus dodatku, jak to udělá. A aby to garantoval,“ řekl Válek na Nově.

Kolik pro lékaře a kolik pro nelékařské profese

Lékaři zatím většinou nestáhli výpovědi z přesčasové práce. Čtvrteční dohodu s Fialou sice vítají, ale čekají na její písemné potvrzení.

„Konkrétní technické detaily a to, co ke komu půjde, bychom se měli dozvědět na zítřejší (pondělní) schůzce. Protože tohle na tom čtvrtečním jednání nezaznělo. Musí se vyřešit, jaká suma půjde jakému lékaři,“ řekl nyní v pořadu televize Nova viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda.

„A musí být potvrzeny mechanismy, jak se to (peníze navíc) dostane nejen do přímo řízených organizací (ministerstva zdravotnictví), ale i do těch dalších organizací, protože to byl jeden z těch kritických bodů, na kterých jednání předtím trošku zamrzla,“ dodal.

Podle Válka už byla většina obsahu čtvrteční dohody lékařů s premiérem předjednána dříve a v pondělí je jen potřeba doladit detaily. Například se musí určit, kolik z peněz navíc bude určeno pro lékaře a kolik pro nelékařské profese, zmínil ministr.

Stávka lékařů pokračuje navzdory slibům premiéra, zákroky se často odkládají

Domácí

Výběr článků

Načítám