Hlavní obsah

Stávka lékařů pokračuje navzdory slibům premiéra, zákroky se často odkládají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dohoda premiéra Petra Fialy (ODS), kterou trochu překvapivě uzavřel se zástupci nespokojených lékařů, se začíná drolit. Není totiž jasné, jak by se peníze navýšené z úhrad od pojišťoven mohly promítnout do platů lékařů, což premiér slíbil. Couvat začínají i protestující doktoři, kteří zřejmě premiérovým slibům dodat 9,8 miliardy korun na odměňování nevěří.

Foto: Profimedia.cz

Ne všechny lékařské zákroky proběhnou podle plánu, upozorňují protestující lékaři. Ilustrační foto

Článek

„Dokud se s předsedou vlády definitivně nedomluvíme na alokaci a na způsobu doručení vyhrazených prostředků, je předčasné odvolat odmítnutí přesčasové práce,“ uvedla na svém Facebooku Sekce mladých lékařů, jejíž předseda Jan Přáda je hlavní tváří protestů.

Přitom Přáda ve čtvrtek po jednání s Fialou lékaře vyzval, aby o víkendu péči zajistili. Stávka ale trvá, některé nemocnice zdravotní péči od pátku omezily.

Dohoda je nerealizovatelná. Jak by se nemocnice mohly teď zavázat, že ty peníze budou moci dát do platů?
Miroslav Kalousek

Způsob, jakým se Fiala s lékaři dohodl, zkritizoval pro Právo bývalý politik za TOP 09 a místopředseda správní rady VZP Miroslav Kalousek.

A to nejen proto, že podle něj Fiala ministra Vlastimila Válka (TOP 09) „podrazil“, když se s lékaři dohodl za jeho zády. Podle Kalouska dohodu, kterou Fiala uzavřel, nelze splnit.

Kalousek: Fiala podrazil Válka

Domácí

„Jsem přesvědčen o tom, že při dodržení platných zákonů to nejde. I kdyby se našel způsob, jak úhrady navýšit, tak jde přece o to, že pojišťovny platí za služby, nehradí platy lékařům. A neexistuje žádný nástroj, jak nařídit, že ty peníze mají jít na platy,“ řekl Právu Kalousek.

„Tato dohoda je nerealizovatelná a je otázka, zda se to dá nazvat dohodou. Nemocnice budou vědět, jak na tom jsou finančně, až v polovině příštího roku. Jak by se vůbec mohly teď zavázat, že ty peníze budou moci dát do platů?“ uvedl.

Kalousek: Dohodu Fialy s lékaři nelze realizovat

Domácí

„Teoreticky to může jít u přímo řízených nemocnic, jako jsou fakultní nemocnice. Tam to ministr může ředitelům nařídit a oni poslechnou, jinak by je mohl odvolat. Ale jak se to dá nařídit soukromým nemocnicím a krajským, které jsou z většiny obchodní společnosti?“ ptal se Kalousek.

V neděli v diskusním pořadu na CNN Prima News k tématu doplnil, že peníze, které Fiala lékařům přislíbil, nejsou finance státu, ale samotných pojišťoven, byť jde o veřejné prostředky.

„Ty peníze, o kterých se mluví, nejsou peníze vlády, ale jsou to peníze zdravotních pojišťoven. Stát nemá žádný instrument, jak zařídit, že za ty platby za výkony pro své pojištěnce, které pojišťovny platí zařízením, dostane lékař jedna tolik, lékař dvě tolik… To si lékaři musí vyjednat se svými zaměstnavateli, to nelze garantovat. Jestliže pan premiér říká, že garantuje, že se k nim ty peníze takhle dostanou, tak neexistuje instrument, jak to právně čistě udělat. To prostě nejde,“ prohlásil Kalousek s tím, že věří, že v dalších dnech při jednání zvítězí racionálno.

Nasmlouvané výkony se odkládají na neurčito, jak to bylo původně naplánováno
Monika Stejnerová, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Také podle bývalého ministra zdravotnictví a předsedy představenstva Bohumínské městské nemocnice Svatopluka Němečka (soc. dem.) není řešení domluvené u premiéra proveditelné. „V průběhu příštího týdne narazíme na to, že z hlediska právního státu to není možné udělat,“ poznamenal pro ČT.

Generální ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek, který se jednání premiéra s lékaři účastnil, Právu ústy mluvčí VZP Viktorie Plívové vzkázal, že dohodu respektuje.

„Bylo to především politické rozhodnutí, které nabídlo řešení vypjaté situace, a jako takové ho VZP respektuje. V dalším kroku bude třeba zajistit jeho věcnou realizaci, tedy tuto dohodu přenést do tzv. úhradových dodatků, které pojišťovny nabídnou nemocnicím. Zda bude návrh všemi akceptován, samozřejmě nikdo předjímat nemůže,“ napsala Plívová.

Průlom: Fiala oznámil dohodu s protestujícími lékaři

Domácí

Předseda senátního zdravotního výboru za ODS Roman Kraus Právu řekl, že by bylo možné řešení najít. „Stačil by sepsat dodatek k úhradové vyhlášce, v němž by se určila částka, která by se věnovala na platy lékařů a zdravotníků. Nemocnice by to musely zapracovat do svých finančních rozvah a alokovat ty peníze,“ uvedl.

Podle něj by se takové opatření dalo do ledna stihnout. „Je to technická věc. Musí se dohodnout ministerstvo s pojišťovnami a pak s tím budou mít práci ekonomové a personalisté nemocnic. Bude to chtít intenzivní práci, ale myslím, že se to do ledna stihnout dá,“ dodal.

Ani částka nesedí

Jenže například předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel pro Seznam Zprávy řekl, že ani částka, kterou Fiala lékařům navrhl, čili necelých deset miliard, nestačí. Zkritizoval i čtvrteční tiskovou konferenci premiéra s lékaři. „To, co se tam odehrálo, bylo hnusné divadlo,“ uvedl Engel.

Stávka bude podle něj pokračovat nejpozději do 7. prosince. „Já jsem se svými lidmi dohodl, že do akce jdeme na základě rozhodnutí porady předsedů a jedině stejný formát to může ukončit,“ dodal.

V mnoha nemocnicích postupují podle plánů omezujících péči, které vytvořili před jednáním premiéra s mladými lékaři. „Nasmlouvané výkony se odkládají na neurčito. Uvidíme, až jaká bude dohoda s ministerstvem na platech všech zdravotníků, jak to bude komunikováno a splněno,“ řekla Monika Stejnerová, odborářka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Stávkovat se bude podle mluvčí Evy Libigerové i na pražské Bulovce, kde se od včerejška ruší oční pohotovost a pacienti ORL budou ošetřeni v běžné pracovní době, s výjimkou život ohrožujících stavů.

Bavit se jen o tarifech lékařů je málo. Bez reformy se budou protesty opakovat

Chuťovky

Reklama

Související články

Část zkušených lékařů z Bulovky odchází

Část anesteziologů dala kvůli sporům s vedením FN Bulovka výpověď. Odcházejí zkušení lékaři, kteří nesouhlasili s výměnou primáře a s přístupem managementu....

Výběr článků

Načítám