Hlavní obsah

V premiérové volbě Hance nezabránila ani operace

Úplně poprvé v pátek odvolila osmnáctiletá Hana Tomaškovičová z Příbora na Novojičínsku. A v cestě k volební urně ji nezastavila ani operace štítné žlázy a pobyt v nemocnici.

Foto: Jiří Tomaškovič

Hana Tomaškovičová odvolila přímo v nemocnici.

Článek

Prvního kola se usměvavá dívka ještě účastnit nemohla, protože plnoletosti dosáhla až dva dny po něm. To, že se zúčastní kola druhého, věděla ale hned.

„Samozřejmě. Volit by měl jít každý, protože volby jsou pro mě šance říct, co bych chtěla. Máme šanci tím něco změnit, proto chci volit vždy,“ řekla prvovolička.

„Rozhodovala jsem se podle názorů“

Na dotaz, jaké pocity v ní volební premiéra vyvolala, odpověděla: „Neřekla bych, že jsem se těšila. Byly to moje první volby, takže jsem úplně nevěděla, co mě čeká. Spíše jsem byla lehce nervózní, ale nechtěla jsem o to přijít.“

Babiš dostal výprask

Prezidentské volby

Hana litovala, že nemohla volit už před dvěma týdny. „Ale vymysleli jsme to tak, že můj děda šel volit toho, koho jsem chtěla já,“ smála se a prozradila, že jejím favoritem byla Danuše Nerudová. Ta ale v prvním kole neuspěla, a tak nyní hodila do urny lístek s jiným jménem.

Foto: Jiří Tomaškovič

Hana s volebním průkazem

Vybrat si bylo podle Hany poměrně snadné. „Především mě zajímalo, jaký to je člověk. Rozhodovala jsem se podle programů a názorů,“ řekla.

„Taky jsem se ale dívala na jeho chování k obyčejným lidem. A samozřejmě jsem nahlížela i na to, jak kdo vystupoval v televizi,“ objasnila.

Původně měla jít dívka odevzdat hlas do jedné z volebních místností v Příboře. Jenže musela do nemocnice. Ani na minutu ji však nenapadlo, že by kvůli tomu volby zmeškala. Proto si vyřídila voličský průkaz.

„Nebylo to vůbec těžké. Zašla jsem si na městský úřad a zažádala si o něj. Stačilo vyplnit jeden dokument a měla jsem ho,“ popsala a doplnila, že v ostravské nemocnici pak už jen stačilo nahlásit, že chce volit.

Ve stejné situaci jako Hana bylo v České republice 3779 lidí. Také oni oslavili 18. narozeniny až po prvním kole prezidentských voleb.

Čaputová přijela jenom kvůli mně, culil se Pavel

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám