Hlavní obsah

Propalestinští příznivci pochodovali Prahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Federace židovských obcí svolala na pražské Staroměstské náměstí veřejné shromáždění s názvem „Společně pro Izrael“ na podporu Izraele a kvůli upozornění na rostoucí míru antisemitismu ve světě. Na akci pronesl projev i český premiér Petr Fiala (ODS). Protiakci přichystalo Sdružení přátel Palestiny, které demonstrovalo na Václavském náměstí a poté pochodovalo Prahou přes Staroměstské náměstí a Úřad vlády na Klárov.

Propalestinští příznivci pochodovali PrahouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Společné vyjádření podpory Státu Izrael a jeho obyvatelům má za cíl odsoudit a připomenout bezprecedentní vraždění civilistů spáchané teroristickým hnutím Hamás 7. října a právo Izraele bránit sebe a své obyvatele,“ přiblížila Federace účel akce v avízu zveřejněném na svém webu.

„Stále je více než 230 rukojmích, z toho mnoho dětí a žen, unesených a držených teroristy v pásmu Gazy. Jejich návrat musí být bezpodmínečně umožněn,“ dodala.

Na úvod akce zazněla česká i izraelská hymna. Zazněla také modlitba za Izrael. Součástí shromáždění bude také pietní uctění obětí války. Akci podpoří řada známých osobností, moderují ji Ester Janečková a Jakub Železný.

FOTO: Na proizraelskou demonstraci dorazili i podporovatelé Palestiny

Domácí

Vyjádřit podporu přišel na Staroměstské náměstí i premiér Petr Fiala (ODS).

„Když jsem se 7. října ráno dozvěděl, že izraelští přátelé musejí svou návštěvu zrušit, věděl jsem, že se stalo něco vážného. Až potom, v následujících minutách a hodinách se ukázalo, že se stalo něco, co jsem si ani v těch nejhorších obavách nedokázal představit,“ řekl ve svém proslovu Fiala.

Petr Fiala na akci na podporu IzraeleVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„To, co se odehrálo 7. října, pro to se těžko hledají slova. To je násilí a brutalita, která jako by neměla žádné hranice,“ dodal a připomněl, že 8. a 9. října se v Praze mělo uskutečnit společné jednání české a izraelské vlády.

Premiér Fiala minulý týden společně s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem navštívil Izrael, kde jednal s tamním předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem a vyjádřil mu podporu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Proizraelská demonstrace na Staroměstském náměstí

Fiala zároveň připomněl, že se během návštěvy setkal s některými lidmi postiženými válkou.

„To jsou strašné příběhy. Nebyl to útok jen na Izrael a jeho společnost, ale byl to útok na lidskost a naši civilizaci. Proto musíme být jednoznační v odsouzení toho útoku, jednoznační v podpoře,“ prohlásil předseda vlády.

Česko má s Izraelem dlouhodobě úzké vztahy a v současném konfliktu se staví na jeho stranu. „Česká republika bude hlasem Izraele v Evropě,“ řekl ve středu Fiala.

Kvůli válce v Gaze se celosvětově vzedmula nenávist vůči Židům

Evropa
Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Staroměstské náměstí zaplavily izraelské vlajky

„Nevedeme jen souboj s teroristy, ale také boj o interpretaci těch událostí. Jsme také svědky rostoucího antisemitismu, a to je nesmírně nebezpečné,“ doplnil.

Akce si klade za cíl taktéž upozornit na celosvětový nárůst antisemitismu. Od napadení Izraele palestinským teroristickým hnutím Hamás 7. října v Česku vzrostl podle Federace počet protižidovských projevů o zhruba 400 procent, incidentů přibývá ale také v zahraničí.

Například sociální sítě obletělo minulý týden video z ruského Dagestánu, kde dav muslimů hledal v letadle, které přiletělo z Tel Avivu, Židy. V Německu se zase objevily Davidovy hvězdy na domech Židů.

Proizraelští podporovatelé se střetli na Staroměstském náměstí s těmi propalestinskýmiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Chceme upozornit na celosvětový nárůst antisemitismu, který již na mnoha místech světa negativně zasahuje do života židovských komunit,“ doplnila Federace.

Soustrast rodinám obětí a víru v to, že co nejvíce unesených bude brzo opět u svých blízkých, vyjádřila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

„Izrael má plné právo bránit se zrůdným útokům popírajícím základy humanity,“ řekla zmocněnkyně.

Izrael má zájem o českou pomoc, uvedl Fiala

Blízký a Střední východ
Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Staroměstské náměstí zaplavily izraelské vlajky

„Nikdo nesmí mít strach žít ve společnosti takový, jaký je, a nikdo nesmí být terčem nenávisti kvůli svému původu či víře,“ odsoudila zároveň Šimáčková Laurenčíková množství antisemitských projevů v poslední době.

Na Staroměstské náměstí dorazilo také zhruba 30 podporovatelů Palestiny. Mezi nimi a táborem podporovatelů Izraele probíhaly slovní roztržky.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Někteří z propalestinských demonstrantů si obarvili ruce falešnou krví a na svých transparentech poukazovali na oběti v Gaze

„Jsme domluveni s policií, že proizraelskou akci nebudeme narušovat žádným hlukem. Bude to tichý protest s bannerem,“ uvedli ještě před konáním akce na Facebooku zástupci Sdružení přátel Palestiny.

Vpodvečer se na Václavském náměstí konala demonstrace „za objektivní zpravodajství o Palestině a Izraeli“. Odtud se propalestinští příznivci po hodině vydali právě přes Staroměstské náměstí na Klárov. Na obě akce dohlížela policie.

Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Novinky

Úspěch Hamásu. I západní média přebírají jeho pohled a dělají z útočníka oběť

Hlas na poušti

Reklama

Výběr článků

Načítám