Hlavní obsah

Úspěch Hamásu. I západní média přebírají jeho pohled a dělají z útočníka oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku útoku palestinských teroristických skupin proti Izraeli jsme svědky masivní informační války. Hamás v bojích obětuje životy civilistů jak izraelských, tak palestinských. Stejně tak obětoval pravdu a informační prostor zahlcuje ohromným množstvím dezinformací. Vedle toho panuje v médiích a na veřejnosti zmatek v řadě právních termínů. Hostem podcastu Hlas na poušti je Otakar Foltýn, voják, právník, významný odborník na humanitární a válečné právo.

Hlas na poušti: Otakar FoltýnVideo: Novinky

 
Článek

Vedle dezinformací koluje ve veřejném prostoru rovněž zmatek v právních termínech. Dnešní díl vysvětluje, co je to okupace, co blokáda nebo kdy je nemocnice legitimním vojenským cílem. Komentuje i to, že přesun civilistů mimo oblast bojů není válečný zločin.

Teroristické skupiny, které působí na palestinských územích, mají stejné cíle jako jiné skupiny organizovaného zločinu - finanční zisk.

Jejich vůdci tak jako u jiných kriminálních skupin žijí v luxusu a jsou dnes dolaroví miliardáři. Z velké části z peněz, které svět desítky let posílá na humanitární pomoc. Na rozdíl od jiných zločinců ale relativně volně cestují po světě a vystupují v médiích.

Hamás a jeho spojenci dostali Izrael do pozice, kdy nemá šanci na dobrý výsledek této krize. Pokud Izrael vymění zajaté teroristy za rukojmí a zastaví vojenské operace v Gaze, v očích svých nepřátel se bude jevit jako slabý a zranitelný, ztratí svou auru neporazitelnosti.

Pokud bude pokračovat v boji v zastavěných oblastech, porostou ztráty na životech civilistů a prohraje mediálně a dlouhodobě i politicky. I to bude vítězství Hamásu.

Židé jako lakmusový papírek? Když cítí ohrožení, je v nebezpečí celá společnost

Hlas na poušti

Co také zazní v tomto díle:

  • Hamás v Izraeli neútočil ve stylu ISIS sám, byla to široká koalice kriminálních skupin, včetně teroristů z řad Komunistické strany Palestiny.
  • Na Hamás a další skupiny je nutné pohlížet nikoliv jako na teroristy, ale jako na skupiny organizovaného zločinu. Nejde jim o svobodu Palestinců, ale o peníze pro jejich vůdce.
  • Nikdo normální nebude zpochybňovat utrpení civilistů na obou stranách, v Gaze i v Izraeli. Nikdo by ale také neměl zpochybňovat právo Izraele na obranu.
  • Pásmo Gazy nebylo Izraelem od roku 2005 okupováno. Izrael tak vůči jeho obyvatelům neměl žádné povinnosti. To se změní se vstupem jeho vojáků do Gazy.
  • Blokáda nepřátelského území je normální nástroj, není to nic nezákonného. Navíc až do útoků ze 7. 10. není možné o blokádě pásma Gazy ze strany Izraele mluvit.
  • Humanitární katastrofa v pásmu Gazy je v zájmu Hamásu, nikoliv Izraele. Takže Izrael bude muset umožnit zvýšený přísun humanitární pomoci.
  • Přesun civilního obyvatelstva mimo oblast bojů není ze strany Izraele žádným porušením mezinárodních závazků, je to přesně naopak.
  • Každý objekt, včetně nemocnice, pokud je používán ozbrojenými silami, se stává vojenským objektem.
  • Nemá smysl napadat OSN, že je nefunkční ze západního pohledu, řešení bez OSN budou pro Západ už vždy jen horší.

Pusťte si dnešní díl podcastu Hlas na poušti v našem přehrávači.

Odebírejte Hlas také na Spotify nebo Apple Podcastech. Zapněte si v telefonu upozornění, ať Vám žádný díl neuteče.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám