Hlavní obsah

Izrael má zájem o českou pomoc, uvedl Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika je díky svému silnému obrannému průmyslu připravena poskytnout Izraeli pomoc, řekl ve středu při návštěvě Izraele premiér Petr Fiala. Izrael má o určitou formu pomoci zájem, podrobnosti ale Fiala sdělovat nechtěl.

Foto: Opatrný Marek, ČTK

Premiér Petr Fiala (vlevo) společně s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem přicestoval 25. října 2023 do Izraele, který vede válku proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás ovládajícímu Pásmo Gazy

Článek

Země podle něj oceňuje dlouhodobou historickou i současnou podporu České republiky. Po středečním setkání s lidmi zasaženými přímo či nepřímo nedávným útokem palestinského radikálního hnutí Hamás Fiala uvedl, že ČR dlouhodobě stojí na správné straně.

Fiala řekl, že s premiérem Benjaminem Netanjahuem hovořil mimo jiné o konkrétních formách pomoci v dalších týdnech.

„ČR už poslala některé komponenty pro balistickou ochranu jednotlivých osob, jsme připraveni pomoci i dalšími věcmi, jež nám umožňuje silný obranný průmysl, který ČR má,“ uvedl Fiala. Na doplňující dotaz řekl, že Izrael o pomoc má zájem, podrobnosti však uvést nechtěl.

Česko koupí od Izraele 48 protiletadlových střel za 2,8 miliardy

Domácí

Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu 7. října Izrael i svět zaskočilo masivním útokem z Pásma Gazy na jih Izraele, kde podle izraelských úřadů pozabíjelo na 1400 lidí, většinou civilistů, a přes 220 lidí odvleklo do Pásma Gazy. Od té doby při odvetném izraelském bombardování v Pásmu Gazy podle Hamásem ovládaného ministerstva zdravotnictví zahynulo nejméně 6546 Palestinců.

Fiala ve středu řekl, že prakticky každého člověka, s nímž se v zemi setkal, útok nějak přímo či nepřímo zasáhl. „Ta brutalita, to, co Hamás dělal civilním obyvatelům, dětem, ženám, je šílené. Bylo mimořádně působivé vidět to tady na místě. Mělo by nás to vést všechny k tomu, abychom si uvědomili, za jaké hodnoty Izrael bojuje a jakému nebezpečí se brání,“ uvedl. Dnešní návštěva mu jen potvrdila, že ČR dlouhodobě stojí na správné straně.

Návštěva měla podle něj vyjádřit Izraeli podporu. Fiala při ní deklaroval, že bude usilovat o to, aby summit Evropské unie tento týden potvrdil jednoznačnou podporu Izraeli a jeho právo na sebeobranu. V evropském zájmu podle Fialy jsou zklidnění a stabilizace situace na Blízkém východě. „Klíčem toho je právo Izraele na sebeobranu,“ uvedl Fiala. Dodal, že je nutné rozlišovat, kdo je viník, kdo oběť, kdo brání svou existenci a kdo se snaží zlikvidovat Izrael.

Propalestinští demonstranti opět pochodovali Prahou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám