Hlavní obsah

Jako za nacistů. V Berlíně kdosi označuje domy, kde žijí Židé, Davidovou hvězdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na některých domech a podnicích, které vlastní či obývají Židé, se v Berlíně v posledních několika dnech objevila graffiti s Davidovou hvězdou. Podobně se tak k identifikaci Židů označovaly domy a podniky v nacistickém Německu. Případ vyšetřují německé bezpečnostní složky jako politicky motivovaný čin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První kresby s Davidovou hvězdou se na některých místech v Berlíně měly objevit už ve čtvrtek a další v pátek, kdy se v Berlíně stejně jako v dalších světových metropolích konaly propalestinské demonstrace, které na tento den svolalo palestinské teroristické hnutí Hamás.

Jako první o incidentu informovala reportérka německého deníku Bild Antonia Yaminová, která v pátek na sociální sítí X (dříve Twitter) citovala židovskou obyvatelku z bytového domu v berlínské čtvrti Prenzlauer-Berg, kde se jedna z hvězd objevila.

„Jakmile jsem to viděla, zavolala jsem policii, ale řekli mi, že teď nemají kapacity a abych to nahlásila online. Také mi doporučili Davidovu hvězdu odstranit, protože by její umístění na dveře mohlo vyvolat další reakce. Dnes nepůjdu do synagogy a nebudu na ulici mluvit hebrejsky,“ citovala reportérka ženu.

Teroristé z Hamásu vyhlásili Den hněvu a do ulic po světě vyšly desetitisíce muslimů

Blízký a Střední východ

Účet Visegrád 24 v sobotu na stejné síti zveřejnil fotografie dalších budov v Berlíně, které byly Davidovou hvězdou označeny. Má se jednat jak o bytové domy, kde bydlí Židé, tak i o obchody vlastněné Židy.

Případ vyšetřují německé bezpečnostní složky jako politicky motivovaný čin, podle jejich informací se hvězda na dveřích měla objevit už ve čtvrtek, píše německá tisková agentura DPA.

Vyvolává to nejhorší vzpomínky

Čin odsoudilo izraelské velvyslanectví v Německu. „Vyvolává to, zejména v Německu, ty nejhorší vzpomínky a je to neúnosné,“ napsalo na síti X.

Německo stejně jako další evropské země v reakci na probíhající válku v Izraeli, který od minulé soboty čelí útokům Hamásu, posílilo policejní hlídky v ulicích a opatření na ochranu židovských komunit.

V nacistickém Německu byly Davidovou hvězdou označovány nejprve všechny obchody, jejichž majitelé byli Židé. Během druhé světové války pak museli všichni Židé hvězdu nosit na veřejnosti jak v Německu, tak v Němci okupovaných územích.

Antisemitismus u nás trpět nebudeme. Scholz slíbil zákaz pro spolky podporující Hamás

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám