Hlavní obsah

„Nejsi Žid?“ Na letadlo z Tel Avivu čekal na ruském letišti rozzuřený dav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Machačkala
Aktualizováno

Agresivní dav čítající stovky osob čekal v neděli v podvečer na letišti v dagestánské Machačkale na jihu Ruska na linku z Tel Avivu. Lidé se snažili v letištní budově identifikovat Židy a bránili jim v opuštění objektu.

Dav na letišti v MachačkaleVideo: Reuters

 
Článek

„Přijedou nezvaní hosté. (…) Musíme se shromáždit v co největším počtu a přinutit je odletět zpět!“ zněla informace na telegramové skupině Dagestánské ráno, jež vyzývala k „přivítání“ cestujících na letecké lince z izraelského Tel Avivu.

Výzva se zřejmě setkala se značnou odezvou, neboť videozáznamy z místa ukazují, jak dav nahání náhodné cestující, snaží se jim brát pasy a „vyslýchat“ je.

Letiště bylo „vzhledem k pronikání neznámých osob na odbavovací plochu“ dočasně uzavřeno a letadla, která měla přistát v Machačkale, byla přesměrována na náhradní letiště, uvedla s odkazem na úřady agentura TASS.

Podle Erdogana je hlavním zločincem zodpovědným za masakry v Gaze Západ

Blízký a Střední východ

Nejasnosti panovaly kolem příletu stroje z Izraele. Agentura TASS nejprve uvedla, že stroj dosedl v 19:17 místního času, v aktualizované verzi ale napsala, že byl přesměrován na náhradní letiště ve Vladikavkazu.

Federální agentura pro leteckou dopravu poznamenala, že opatření zůstanou v platnosti, dokud se situace nenormalizuje. Podle agentury Nexta na místo dorazily jednotky OMON.

List The Times of Israel informoval s odkazem na izraelské bezpečnostní zdroje, že „omezený počet“ Židů se nachází pod ochranou místní stráže na letišti v Machačkale. Úřady se prý snaží zajistit těmto lidem odlet návaznou linkou do Moskvy.

Již před incidentem na letišti se odehrál jiný, kdy antisemitský dav „prohledával“ hotel, v němž měli být ubytováni Židé. Žádní tam však nebyli. Nejvyšší představitel Dagestánské republiky Sergej Melikov události na Telegramu odsoudil s tím, že „militantní výzvy šíří nepřátelé Ruska, kteří mají daleko k Dagestánu a zejména k islámu“.

Incidenty v Dagestánu mají zřejmou souvislost s antisemitskými náladami, jež vzrostly po 7. říjnu, kdy útokem palestinského Hamásu na Izrael začalo další kolo násilností na Blízkém východě.

„Výjevy jako z holokaustu.“ Reportér Novinek natáčel na izraelské základně, kde identifikují těla obětí

Zahraniční

Podle listu The Times of Israel proběhlo v posledních dnech po celém Rusku mnoho antisemitských incidentů včetně vypálení židovského kulturního centra či výzev k likvidaci Židů. To vše bez snahy místních úřadů útoky vyšetřit či pachatele stíhat.

Dagestánská republika je součástí Ruska, leží v severním předpolí Kavkazu u Kaspického moře. Z asi tří milionů obyvatel tvoří více než 80 procent muslimové.

Reklama

Výběr článků

Načítám