Hlavní obsah

V porodnicích zvládají i porody covid pozitivních

Právo, Stáňa Seďová

Celé Česko už vyčerpalo osmdesát procent kapacity, která je určená pro pacienty v nemocnicích. Covid se nevyhnul ani porodnicím. Jednou z nich, kde už oddělili prostory pro těhotné zdravé, v karanténě a covid pozitivní, je porodnice U Apolináře Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. Vedoucí lékař Perinatologického centra Antonín Pařízek popsal Právu, jak nyní vypadá péče o rodičky.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zdravé matky s dětmi mohou opustit porodnici po pár hodinách. Otcové stále u porodu být mohou. Děti zůstávají i u covid pozitivních matek.

„Na rozdíl od začátku pandemie mohou rodící ženy u porodu doprovázet jejich partneři a ve VFN dokonce i v případě císařského řezu, pokud je operace v lokální anestezii. Děti se od matek neseparují, kojení a bonding (mazlení, tvoření vazby mezi matkou a dítětem – pozn. red.) je v případě dodržování hygienických pravidel doporučováno i u pozitivních žen,“ řekl porodník Antonín Pařízek.

Polní nemocnice v Letňanech bude určena pro doléčení pacientů

Koronavirus

U Apolináře jsou hospitalizovány jednotky případů covid pozitivních pacientek. Průběh jejich onemocnění bývá spíše lehčí. Ale jsou i výjimky.

„V těchto dnech máme řekněme do pěti pacientek nakažených covidem-19. V našem perinatologickém centru jsme od jara dosud měli pouze jednu závažně nemocnou ženu s výskytem koronaviru. Byla nutná její podpora dýchaní na jednotce intenzivní péče. Rychle jsme ve VFN organizovali širokou mezioborovou spolupráci v péči o tuto těhotnou ženu. Zapojili se porodníci, porodní asistentky, anesteziologové, mikrobiologové, kliničtí biochemici a hematologové,“ popsal nasazení lékařů profesor Pařízek.

Vystrašení lidé s koronavirem volají sanitky zbytečně. Chtějí do nemocnice, než dojdou lůžka

Domácí

„Všichni odvedli skvěle svoji práci a těhotenství ve 31. týdnu jsme nemuseli ani předčasně ukončovat. Po stabilizaci stavu jsme ženu, stále jako těhotnou a ve velmi dobrém klinickém stavu, transportovali do mimopražské porodnice, kterou si vybrala pro svůj porod,“ dodal porodník.

V den porodu domů

Podle něj se v současné době zdravé matky posílají i s dětmi co nejdříve z nemocnice domů. „Pokud to zdraví matky a dítěte dovolí, tak je možné i několik hodin po porodu jejich propuštění domů,“ sdělil redakci Práva porodník. Zásadní je podle něj to, že porodnictví je obor, který se nesmí za žádných okolností zastavit. Ale vyčerpání dolehlo i sem.

Záběry z covidového oddělení karlovarské nemocnice. Lůžek už moc nezbývá

Koronavirus

„Lékaři, porodní asistentky, dětské sestry si od jara nemohli pořádně odpočinout. Někdo si nemohl vybrat v létě ani dovolenou. Personál je proto unavený a mnohdy ve velkém stresu. Málokdo si umí představit péči o těhotné ženy, rodičky a matky s covidem-19,“ říká vedoucí lékař a popisuje také náročnost práce svých kolegů zvláště při dlouhých porodech.

„Zdravotníci zde musí pracovat ve zvláštním izolačním režimu. Musí se při kontaktu s covid pozitivní ženou chránit ochranným oděvem, respirátorem, brýlemi, návleky a přitom musí mít ještě empatii a dobrou náladu, když spontánní porod trvá osm až 12 hodin. Mnohdy vysoce kvalifikovaná práce zdravotníků v porodnicích si zaslouží neskonalý obdiv,“ dodává Pařízek.

Gravidita a sex: Pět změn, které pociťují těhotné ženy

Děti

Podle ministerstva zdravotnictví nejsou k dispozici žádné údaje o zvýšeném riziku potratu v časném stadiu těhotenství, pokud je budoucí matka nakažená covidem. Nepotvrdilo se ani zvýšené riziko vrozených vad v důsledku přítomnosti viru. Při testování vzorků mateřského mléka nebyla potvrzena přítomnost viru u nakažených matek. Největším rizikem u kojení je blízkost novorozence a matky a možná nákaza kapénkami, ale výhody kojení převažují rizika spojená s izolací novorozence.

Už z jara jsou známy případy, kdy došlo k přenosu nákazy z matky na novorozence. Dokonce i případ, kdy virus pronikl placentou a dítě infikoval ještě před porodem. Nicméně tyto případy jsou do současnosti ojedinělé.

85 tisíc těhotných 

V České republice porodí za rok zhruba 110 tisíc žen, denně proběhne kolem 300 porodů. Jak se deníku Právo svěřila nakažená těhotná ze středních Čech, ona si, oproti jiným lidem, kteří onemocněli covidem-19, nevezme léky tišící bolest. „Osm dní jsem trpěla úpornými bolestmi hlavy. První čtyři dny mám úplně v mlze. Lékařka mi dovolila paralen, ale chtěla jsem to zvládnout bez léků, jsem v pátém měsíci těhotenství. Takže zimnice jsem léčila čaji, zabalená do dek, bolesti hlavy jsem řešila chladivými obklady na hlavu a mastí na spánky,“ popsala svůj způsob léčby paní Zuzana.

V těhotenství prodělala tři mozkové příhody. Během operace hlavy dokonce rodila

Zdraví

„Naštěstí po deseti dnech už si přijdu v podstatě zdravá. Rozdíl oproti normálu byl v mé situaci asi největší v tom, že těhotná žena nemůže sáhnout po úlevě, kterou přináší obvykle jiné účinné léky,“ dodala nastávají mladá matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám