Hlavní obsah

Záběry z covidového oddělení karlovarské nemocnice. Lůžek už moc nezbývá

Právo, Rudolf Voleman

Třicet dva intenzivních lůžek v nemocnicích v Karlovarském kraji, která jsou určena pro pacienty s covid-19 vyžadující intenzivní péči, jsou podle karlovarského hejtmana Petra Kubise z 90 procent naplněná. Standardních lůžek pro nakažené je vyhrazeno řádově několik desítek, ale i ta se začínají naplňovat. Proto v kraji vznikla už dvě covid centra a další by mohla následovat.

Záběry z Karlovarské krajské nemocnice, kde bojují o život pacientů s koronaviremVideo: KKN

 
Článek

Kapacita 39 lůžek v Covid-19 centru soukromé nemocnici v Mariánských Lázních je již vyčerpána a 66 lůžek v obdobném zařízení Rehos v Nejdku na Karlovarsku se začíná plnit. Další centra by pak podle Kubise mohla vzniknout v hotelích a lázeňských zařízeních, která stojí nedaleko nemocnic. Mířit by tam měli především ti, kteří již nepotřebují specializovanou pomoc, anebo se musí izolovat, aby nenakazili zbytek rodiny.

Zatím se na výzvu kraje přihlásilo šest odborných zdravotních sester

Největším problémem kraje je podle Kubise nedostatek personálu. Zatím se na výzvu kraje přihlásilo šest odborných zdravotních sester. V kraji jich je podle hejtmana 246, přičemž 43 pracuje v dialyzačních centrech.

„Chceme tam požádat o pomoc,“ poznamenal Kubis, podle kterého by této otázce mělo být jasno ve středu.

Foto: KKN

Kapacita intenzivních lůžek v nemocnicích Karlovarského kraje je podle hejtmana už z 90 procent naplněná

Připomněl přitom, že se již podařilo dojednat personální pomoc ze strany hasičů a armády. Kraj navíc vyzývá mediky a studenty čtvrtých ročníků zdravotnických škol, ale i další pomocníky, například i sanitáře, aby nabídli své služby záchrance, v nemocnicím a covid-19 centrům. Lékaři působící v zahraničí se podle Kubise zatím pomoci zpět do své země nehrnou.

Nemocnicím se nedostává personálu. Pomoc hledají v ambulancích i školách

Domácí

V sociálních službách v kraji je situace podle Kubise vcelku dobrá, protože nakažených bylo dosud pouze kolem deseti. Problémy byly podle něj s nákazou v domově seniorů v Perninku na Karlovarsku, ale to se podařilo zažehnat. S pacienty covid-19 je připravené podle Kubise pomoci Sasko i Bavorsko. „Na co narážíme, jsou pojišťovny, ale podle mě by teď měly jít peníze stranou,“ hodnotil Kubis, podle kterého k tomu nyní probíhají na úrovni vlád jednání.

Foto: KKN

Nemocnice v kraji se potýkají zejména s nedostatkem personálu

V současné době je na Karlovarsku pět odběrových míst a jezdí dvě odběrové sanitky. „Rozhodli jsme se, vzhledem k situaci, že se od čtvrtka otevře odběrové místo v Sokolově,“ uvedl hejtman podle kterého laboratoře zatím situaci kapacitně zvládají.

MAPA: Počty volných a obsazených lůžek v nemocnicích

Domácí

Zajištění těl těch, kteří nepřežijí, by mělo podle Kubise postačovat. „Upřímně řečeno jsme dosud tuto věc extrémně neřešili, protože až takhle daleko se snad nedostaneme,“ uvedl Kubis na otázku, zda se nemůže opakovat situace z jara z Itálie, kde byla těla umisťována do chladírenských vozidel.

V kraji bylo v úterý ráno podle hejtmana evidováno 1835 pozitivních osob a 70 mrtvých s onemocněním covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám