Hlavní obsah

V Česku je v současnosti 106 ohnisek covidu-19

V Česku je teď 106 ohnisek nemoci covid-19. V pondělí to za tým Chytré karantény řekl vládní zmocněnec pro digitalizaci a IT Vladimír Dzurilla. Lidé se nejčastěji nakazí v rodině, nákazu si přinesou například z dětského tábora, večírku, ale i z chmelové brigády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Článek

V poslední době souvisí případy také s fotbalovými kluby nebo svatbami, doplnila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Stále se vyskytují také ve zdravotnických zařízeních nebo zařízeních sociálních služeb.

Minulý týden v pátek přesáhl poprvé od začátku epidemie denní přírůstek pozitivně testovaných 500 případů. Podle členů týmu Chytré karantény se daří dohledávat zdroj nákazy u více než 70 procent lidí. Ty je pak možné přiřadit ke konkrétnímu ohnisku nákazy.

Největšími ohnisky byly doly na Karvinsku, na Dole Darkov hygienici zaznamenali 516 nakažených, u Dolu ČSM-Sever to bylo 819 nemocných a u Dolu ČSM-Jih 402 pozitivních. Přímo na pracovištích firmy OKD to z celkového počtu bylo přes 1200 nemocných.

Další skupiny nakažených, takzvané clustery, hygienici spojují například s večírky, svatbami nebo s různými oslavami. S pražským klubem Techtle Mechtle se podařilo spojit už 250 nakažených, z nich 192 v Praze. Přes 150 nakažených spojili hygienici s organizovanými zájezdy na taneční párty do Chorvatska.

Nejčastěji si Češi vozí koronavirus z Chorvatska, druhé je Rakousko

Koronavirus

„Pokud se mladí lidé jdou bavit, měli by myslet na to, že oni sice nákazu pravděpodobně zvládnou jen s mírnými příznaky, mohou mít ale v okolí někoho, kdo třeba pracuje ve zdravotnickém zařízení nebo jako policista či voják,“ dodala Rážová.

Drtivou většinu času zabere administrativa

Každý pozitivně testovaný má podle Dany Černé z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje většinou minimálně čtyři nebo pět kontaktů, které mohl nakazit. Těm se pak ozvou hygienici. „Nemůžeme nikomu říct, od koho se nakazil. Prosíme proto nejdřív ty nakažené, aby svým kontaktům zavolali a sdělili jim, že byli pozitivně testováni,“ dodala Černá. Potom už mohou hygienici s každým kontaktem probrat jeho rizikovost a případně ho poslat do karantény.

Obvykle trvají telefonáty epidemiologů s jedním nakaženým asi dvě hodiny. Další hovor vedou s jeho kontakty a pak s jeho praktickým lékařem. „Asi 90 procent času zabere administrativa s celým systémem,“ řekl za armádu zapojenou do Chytré karantény Petr Šnajdárek.

Nyní se proto podle něj pracuje na snížení administrativy, které se musí hygienici věnovat. Přímo epidemiologů je totiž jen zhruba 300 z celkem 2200 zaměstnanců krajských hygienických stanic. Nyní jsou podle Dzurilly schopni odbavit asi 600 případů denně. Cílem nového nastavení, které má například eliminovat přepisování stejných dat mezi jednotlivými systémy, má být zvýšení kapacity až na 1500.

Chytrá karanténa žádá o data od mobilních operátorů jen málo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám