Hlavní obsah

V Bělorusku drží přes 1300 politických vězňů. Výstava v Praze připomíná jejich boj za svobodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

1308. Tolik lidí je aktuálně v Bělorusku drženo ve vězení jenom proto, že nesouhlasí s politickým vedením země. Lidskoprávní situace je tam tak špatná, že jenom při přípravě této reportáže se počet uvězněných několikrát změnil.

Pavel Latuško zahájil výstavu na Malostranském náměstíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Většinu zadržených policie začala stíhat v souvislosti s protesty po prezidentských volbách v srpnu 2020. Ty byly zmanipulované tak, aby je na papíře opět vyhrál Alexandr Lukašenko. Poslední diktátor v Evropě, kterého u moci drží Kreml. Statisíce lidí tehdy vyšly do ulic, přes 25 tisíc aktivistů bylo zatčeno. Několik lidí tajná policie unesla, nebo dokonce zabila.

Jejich boj za svobodu připomíná výstava fotografií „Free Belarus“ (Svobodné Bělorusko/Osvoboďme Bělorusko), která je k vidění v Praze na Malostranském náměstí. Zahájit ji přijel Pavel Latuško, jeden z předních disidentů a předseda Národního protikrizového řízení (de-facto běloruské exilové vlády).

Pro své krajany měl jasný vzkaz: „Nejsme opozice, jsme většina. A když jsme většina, můžeme zvítězit.“

Foto: Novinky

Pavel Latuško otevírá výstavu

„Lukašenkův režim zlikvidoval 900 nevládních organizací, už nemáme nezávislá média. Takže ze sta procent to je autoritářský režim,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.

Na jednom z poutačů stojí nápis: „Potrestejme Putinovu loutku“.

„Lukašenko je loutka, kterou ovládá Putinův režim. On už nad Běloruskem nemá moc, představuje pouze loutkovou vládu. Umíte si představit, že by běloruská společnost někdy dala svolení k tomu, aby v její zemi byly rozmístěny ruské síly? To je porušení naší ústavy, je to porušení všech smluv, které má Bělorusko uzavřené s Ukrajinou. Oni (ruští vojáci) útočí na Ukrajinu z běloruského území,“ vysvětlil Latuško.

Česká republika výsledky posledních prezidentských voleb v Bělorusku neuznává. Nezávislé pozorování a propočty totiž ukázaly, že lídryně opozice Svjatlana Cichanouská získala od lidí mnohem více hlasů, než kolik jí režim oficiálně přiznal.

Foto: Novinky

Výzva organizátorů výstavy: Potrestejme Putinovu loutku

Podle poslance a starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) je důležité, aby v podpoře běloruské společnosti vláda nepolevila.

„Myslím si, že byla trochu chyba, že se Bělorusové a Rusové hodili do jednoho koše, i když svým způsobem to chápu, ta situace je teď úplně jiná než před půl rokem. Je potřeba upozorňovat na to, že Rusko a Bělorusko nejsou jeden stát a že Bělorusko vždy bylo a mělo být součástí evropské rodiny,“ řekl Novinkám.

Vyjádřil přání, aby se jednotlivé české instituce v pomoci Bělorusům netříštily a táhly za jeden provaz.

Česká vláda podpoří běloruské disidenty. Kancelář by mohli mít na podzim

Válka na Ukrajině

Vnitro chce prodloužit zákaz udělování víz Rusům a Bělorusům

Domácí

Fotografie zachycují klíčové momenty povolebních protestů a zasazují je do příslušného kontextu. Zároveň se lidé mohou dočíst, jakých zločinů se Lukašenkův režim dopouští a co vlastně běloruská opozice po Evropě žádá.

Výstavu na Malostranském náměstí je možné navštívit do 4. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám