Hlavní obsah

Vnitro chce prodloužit zákaz udělování víz Rusům a Bělorusům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusům a Bělorusům by v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu neměla být vydávána víza ani povolení k pobytu ani po skončení nouzového stavu. Navrhuje to ministerstvo vnitra, podle něhož by mohla vláda omezovat vstup cizinců z obou zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novela počítá s tím, že od občanů Ruska a Běloruska nebudou na zastupitelských úřadech přijímány jejich žádosti o udělení pobytového oprávnění na území České republiky.

Opatření podle ministerstva vyvíjí tlak na ukončení agrese.

„Současně existují důvodné obavy, že by přítomnost občanů Ruské federace a Běloruské republiky na území mohla reálně ohrozit bezpečnost České republiky, navrhovaná právní úprava má za cíl této hrozbě předejít,” uvádí resort v odůvodnění.

Vláda odklepla prodloužení nouzového stavu

Domácí

Výjimku mají rodinní příslušníci občanů ČR a Evropské unie žijící v Česku a rovněž lidé, které režimy v Rusku a Bělorusku pronásledují pro jejich občanské a politické postoje.

Stávající opatření je zatím omezeno na dobu trvání nouzového stavu. Ten vláda vyhlásila počátkem března. Na základě rozhodnutí Sněmovny jej následně prodloužila až do konce května.

Nynější novela má rovněž zajistit rovnoprávné postavení občanů Ukrajiny, kteří získali dočasnou ochranu s dalšími účastníky systému zdravotního pojištění. Stát za ně bude platit zdravotní pojištění nejvýše po 180 dnech.

Návrh posoudí vláda a následně zákonodárci.

Reklama

Výběr článků

Načítám