Hlavní obsah

Už to jiskří: Ferjenčík do eurovoleb vyzve Kolaju

Lídrem Pirátů do eurovoleb chce být bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík. Oznámil to na sociálních sítích i na pirátském fóru, kde zveřejnil svůj „kandidátský projev“ do pirátských podzimních primárek. Postaví se tak europoslanci a prvnímu místopředsedovi strany Marcelu Kolajovi.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš (vlevo) a bývalý poslanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík

Článek

„Před časem za mnou přišel ministr zahraničí Honza Lipavský, že to do evropských voleb chce postavit za Piráty výrazného lídra, a nakonec mě přesvědčil pustit se do dalšího volebního dobrodružství,“ napsal Ferjenčík.

„Evropu čekají klíčové volby, extremisti a populisti se pokusí překreslit politickou mapu Evropy a my v Česku musíme odmakat svůj díl, aby se to nestalo. Eurovolby budou také malou přípravkou na krajské volby, tak se jako Piráti musíme ukázat v nejlepším světle,“ uvedl exposlanec.

„Mikuláše považuji za jednoho nejtalentovanějších pirátských politiků, ale kvůli kroužkování nemůže pracovat jako poslanec. Za mě jednoznačně Mikuláš do politiky patří, a to i do evropské,“ napsal Lipavský. Tam jej podpořil například náměstek primátora Zdeněk Hřib.

Odvolání Michailidu z vedení Pirátů vyvolalo vášně

Domácí

„Jsme strana demokratická, která má do všech voleb standardní stranické primárky. Je přirozené, že lidé vyjadřují podporu svým favoritům,“ komentoval to šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Ech, Mikuláši…

Piráti mají v EP tři zástupce: Markétu Gregorovou, Mikuláše Peksu a Marcela Kolaju. Všichni usilují o pozici jedničky. Dalším želízkem je Jana Koláříková. Před pěti lety vedl Piráty do eurovoleb Kolaja. „Plánuji obhajovat pozici lídra kandidátky,“ potvrdil Novinkám.

Jiskřit to může i mezi dalšími kandidáty. Například Peksa si neodpustil jízlivou poznámku na adresu Ferjenčíka. Tomu stále mnozí členové vyčítají, že prosazoval pro sněmovní volby společnou kandidátku se STAN, jehož příznivci pak u voleb většinu Pirátů vykroužkovali.

„Ech, Mikuláši, ono už proběhlo hlasování a ty jsi lídr? Protože jestli ano, tak smekám a gratuluju a těším se na případnou spolupráci. Jestli ne, tak prosím uveď někam velkými písmeny, že to tak není. Ať mi nechodí poplašené dotazy ‚on bude Ferjenčík lídrem?‘,“ napsal Peksa na Facebooku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec České pirátské strany Marcel Kolaja

Lipavský k odpálení Kachovské přehrady: Je to jako použití zbraně hromadného ničení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám