Hlavní obsah

Ústavní soud nevyhověl pozůstalým po ženě, kterou lékaři neresuscitovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marně se u Ústavního soudu domáhali zastání pozůstalí po těžce nemocné ženě, která zemřela v jedné z nemocnic na Pardubicku poté, co ji lékaři neresuscitovali. Děti zemřelé šestasedmdesátileté ženy chtěly po nemocnici 720 tisíc korun, ovšem u justice neuspěly. Dle verdiktu Ústavního soudu sice lékaři pochybili, ovšem žaloba pozůstalých byla formulována tak, že na odškodnění nemají nárok.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Zásadní otázkou celého případu je pokyn „neresuscitovat“ u dlouhodobě nemocné pacientky na sklonku života. Pozůstalí tvrdili, že nemocnice porušila pacientčino právo na život, neboť rozhodnutí lékařů o neprovádění resuscitace nebylo konzultovo ani s pacientkou, ani s jejími blízkými. Při úspěšném oživování prý mohla žena žít teoreticky ještě několik hodin, dnů, ba i měsíců, ačkoli při snížené kvalitě života.

Obecné soudy ale došly k závěru, že nemocnice nemusí hradit újmu za ztrátu osoby blízké, jestliže lékaři při srdeční zástavě resuscitaci pacientky neprovedli, neboť její stav byl tak vážný, že i při úspěšném oživování by šlo jen o prodloužení utrpení umírající ženy. Proti tomu se pozůstalí bránili ústavní stížností.

Senát se soudcem zpravodajem Jaromírem Jirsou zdůraznil, že o možnosti (ne)resuscitování by měli lékaři s pacienty či jejich blízkými hovořit v době, kdy jsou nemocní ještě schopni vnímat svoji situaci a vyslovit jasné stanovisko. Pokud se pro neoživování rozhodnou lékaři, měli by tak učinit po širší poradě a po projednání s příbuznými.

„Pokyn neresuscitovat musí být dle Ústavního soudu rozhodnutí, při němž se vyvažuje co nejcitlivěji etická, náboženská, medicínská a ústavněprávní stránka odchodu pacienta ze života. O smrti jako nedílné součásti života každého člověka je tedy nutné mluvit, a to nejen s pacienty, ale i jejich blízkými,“ připomenul Jirsa.

„Při rozhodování o provedení resuscitace na sklonku života je obecně třeba vyvažovat právo na život a na ochranu zdraví na straně jedné a právo jednotlivců na důstojné přirozené dožití na straně druhé. Z práva na život a ochranu zdraví nevyplývá bezpodmínečná povinnost lékařů provést resuscitaci bez ohledu na stav konkrétního pacienta, byť by mohla o určitou dobu oddálit okamžik fyzické smrti,“ konstatoval Jirsa s tím, že rozhodnutí vydané bez zapojení pacienta či jeho blízkých však může zasáhnout do práv pacienta.

Ústavní soud se zastal dívky, jejíž matka byla smrtelně zraněna při nehodě

Domácí

Ústavní soud uznal, že v konkrétním případu lékaři pochybili, když se rozhodli ženu neresuscitovat bez domluvy s pacientkou či její rodinou, ovšem pozůstalí nemají nárok na odškodné vzhledem k tomu, jak koncipovali svou žalobu. Satisfakci totiž chtěli za usmrcení osoby blízké, nikoli za zásah do práv samotné pacientky či rodinných příslušníků, přestože byli u soudu o rozdílech v nárocích poučeni.

Usmrcení totiž počítá s tím, že pozůstalí by měli dostat náhradu za neočekávanou smrt blízké osoby. „Následkem protiprávního jednání je zde přímá a neočekávatelná ztráta života či zmaření obnovení dobrého zdravotního stavu, nikoliv porušení autonomie a práv pacienta, případně jeho blízkých. Neprodloužení umírání na sklonku života dlouhodobě nemocného pacienta o krátkou dobu nelze slučovat s usmrcením ve smyslu občanského zákoníku,“ dodal Jirsa.

Kvůli covidovým opatřením mu zakázali být u porodu. Ústavní soud se ho zastal

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám