Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal dívky, jejíž matka byla smrtelně zraněna při nehodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve před Ústavním soudem našla zastání dívka, jejíž matka byla smrtelně zraněna při nehodě na Pražském okruhu v roce 2019. Žena přežívala ještě rok ve vegetativním stavu, ovšem dívka jako studentka třetího ročníku střední školy zůstala bez prostředků. Po dopravní firmě, jejíž řidič nehodu způsobil, a její pojišťovně se proto domáhala náhrady nákladů na výživu, jenže marně.

Ústavní soud se zastal dívky, jejíž matka zemřela při nehoděVideo: Petr Kozelka

 
Článek

K nehodě došlo v lednu 2019. Matka, invalidní důchodkyně, byla spolujezdkyní v autě, které zůstalo stát kvůli poruše v části pravého jízdního pruhu, do něhož bez snahy o brždění narazil řidič náklaďáku. Řidič osobního auta zemřel na místě, žena byla převezena ještě do nemocnice, kde po roce od nehody zemřela.

Řidiče náklaďáku justice potrestala za usmrcení z nedbalosti, dívka zůstala ale takřka bez prostředků, protože neměla přístup k účtu své matky. Měla hrazeno pouze bydlení, protože na to měla matka zřízen trvalý příkaz. Dívka chtěla tři tisíce měsíčně, pak částku omezila na celkem čtyřiadvacet tisíc korun, což byla částka od podání žaloby do úmrtí matky. Se svým nárokem ale neuspěla ani u pojišťovny a ani u soudů.

Pražské soudy dívce vzkázaly, že se o ni měl postarat otec, jenž na ni platil výživné. K tomu justice přidala, že dle občanského zákoníku nelze nahradit náklady na výživu pozůstalé dříve než od smrti poškozené osoby. Dívka však žádala tuto náhradu své materiální újmy za dobu před matčiným úmrtím. Dívka se proto obrátila na Ústavní soud.

Zraněný horník přišel o rentu. Zastal se ho Ústavní soud

Domácí

Senát se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem dal dívce za pravdu a pokáral soudy, že při konfliktu mezi doslovným výkladem zákona a jeho smyslem se přiklonily k první variantě, čímž se podle senátu dopustili porušení práva na soudní ochranu.

„Účelem zákona tu bylo zajištění výživy pozůstalé a obecné soudy nevzaly v úvahu, že matka stěžovatelky nebyla po dopravní nehodě do své smrti schopna plnit vyživovací povinnost vůči své dceři. Soudy dostatečně nezohlednily fakt, že skutečný život nepokračuje, neexistují-li již ty základní biologické funkce, jež činí tento život lidským,“ vysvětlil soudce David.

„S obecnými soudy lze souhlasit potud, že nyní vzniklý právní stav není zákonem výslovně řešen. Ovšem právě v případech, kdy zákonná úprava nepostihuje veškeré možné situace, které v lidském životě mohou nastat, je úkolem soudů nedržet se pouze základních výkladových metod, nýbrž zohlednit ústavním pořádkem garantovaná práva jednotlivce,“ dodal David.

Soudy bránily adopci nevlastní dcery, i když biologický otec souhlasil. Zasáhl Ústavní soud

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám