Hlavní obsah

Úřady autokino v Rychnově nepovolily, jinde ano

Právo, Ludmila Žlábková, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zklamání a pocit dvojího metru prožívá Jan Dušek, který chtěl na Rychnovsku spustit provoz autokina. Obrátil se na hygienu, poté na ministerstvo průmyslu a obě instituce se k této myšlence postavily zamítavě. Pak se však z médií dozvěděl, že autokino promítalo už 11. dubna v Praze, krátce nato i v Klatovech.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco v Německu promítání filmů lidem v autech funguje bez problémů, v Česku je to pro úředníky neřešitelný problém. Na snímku autokino u letiště Essen Mühlheim v Severním Porýní-Vestfálsku

Článek

„Požádal jsem ministerstvo průmyslu a obchodu o vyjádření, jestli mohu autokino uspořádat. Dotaz jsem vznesl 9. dubna prostřednictvím telefonní linky. Odpovědi jsem se dočkal o dva dny později,“ řekl Právu.

Byla negativní, a to přesto, že sliboval rozestupy mezi auty, zákaz vystupování nebo bezkontaktní platbu.

Ztráta po zrušení akcí

Provoz autokina měl Duškovi částečně nahradit ztrátu po zrušení kulturních akcí.

„Loni v září jsem řádově za statisíce koupil LED obrazovku, která si měla na sebe vydělávat na festivalech, koncertech a dalších akcích. Ty ale byly zrušeny. Tak mě napadlo autokino. Předpokládal jsem, že po zaplacení spolupracovníkům, poplatků za filmovou licenci a podobně umořím díky autokinu aspoň část splátek,“ vysvětlil Jan Dušek.

Promítat se mělo například na parkovišti jedné z velkých fabrik, jejíž výrobu zastavil koronavirus.

Podnikali v turismu. Dnes dělají dobrovolníky nebo rozváží jídlo

Koronavirus

„Náš názor je takový, že když je omezení volného pohybu a je vyjmenováno, co je povoleno, tak mezitím prostě autokina nejsou,“ uvedla Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové a dodala, že se snažili pátrat po výkladu vládních nařízení, když se z médií doslechli, že někde byl provoz autokina povolen právě na základě výjimky hygieniků. „Ale té výjimky jsme se nedopátrali. Nemůžeme obejít centrální mimořádné opatření,“ zdůraznila Krejčí.

Že promítání v klatovském autokině hygiena povolila, potvrdil ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš. „Jsou tam stanovena přísnější pravidla, ale budeme o tom ještě diskutovat,“ řekl Právu.

Jako horký brambor

V pondělí 20. dubna došlo k rozvolnění řady dosavadních striktních zákazů. Je možné, že provoz autokin by mohl být povolen. Královéhradečtí hygienici proto zaslali v tomto smyslu dotaz na ministerstvo zdravotnictví a vyžádali si stanovisko.

„Dotaz jsme zaslali v pondělí, čekáme na odpověď,“ uvedla v úterý Krejčí. Otázka nesměřovala pouze k provozu autokin, ale i dalších zařízení včetně třeba bobových drah, u nichž mají hygienici pochybnosti, zda jde o sportoviště, či zábavní zařízení.

Bobové dráhy jsou nyní v provozu tři – v Praze, Lipně a ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších, pod něž spadá i bobovka v Harrachově. Ostatní provozovatelé povolení nedostali.

Koronavirus zkomplikoval práci třem z pěti Čechů

Koronavirus

„Už druhý týden řešíme s ministerstvy zdravotnictví, průmyslu, pro místní rozvoj, s hygienou, policií, zdravotním ústavem otázku, kdy můžeme otevřít. Přehazují si nás jako horký brambor,“ řekla unaveným hlasem Kateřina Pilařová, ředitelka areálu v Mladých Bukách. Otevřít chtěli na Velikonoce.

„Měli jsme povolení od Státního zdravotního ústavu a ministerstva průmyslu. Ale vstoupila do toho policie, že má jiný názor. Proto jsme otevření odložili. Ale teď už jsme absolutně u konce, na koho se obrátit,“ dodala s tím, že přece není možné, aby o otevření jednoho typu provozu rozhodovalo pouze to, v kterém je okrese a jaký je názor tamních státních úředníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám