Hlavní obsah

UNESCO: Františkovy Lázně mají šanci

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Františkovy Lázně

Na seznam evropských lázeňských měst, která budou nadále usilovat o zápis na prestižní seznam památek UNESCO, se mohou vedle jasných nominací Karlových Varů a Mariánských Lázní dostat nakonec i Františkovy Lázně.

Článek

Naopak Luhačovice na Zlínsku mají ze seznamu původně šestnácti evropských lázní definitivně vypadnout. Vyplynulo to ze závěrů jednání řídicí skupiny připravující zápis lázní na seznam UNESCO, který v závěru minulého týdne posuzoval výsledky analýzy prováděný pracovní skupinou v jednotlivých lázeňských městech.

„Už v roce 2008 jsme byli nominováni, perfektní nominace prý, expert z Velké Británie byl nadšený, ale nakonec byla nominace stažena, protože jsme byli moc malí, a tak vznikla myšlenka vícenárodní nominace. Luhačovice byly u zrodu a nakonec jsme takhle dopadli,“ uvedl zástupce starostky Luhačovic Roman Lebloch (ČSSD).

„Ministerstvo kultury hodnotilo kritéria všech šestnácti lázeňských měst v analýze pracovní skupiny a k některým se vyjádřila s pochybnostmi a popřípadě i s nesouhlasem. Proto se řeklo, že ta analýza se ještě dopracuje,“ uvedl karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA), podle kterého se tak počet kandidujících může ze sedmi splňujících kritéria podoby analýzy rozšířit na deset až dvanáct lázeňských měst. Rozšíření se má týkat měst, která kritéria nesplnila jen těsně, zejména pak při posuzování integrity a autenticity lázeňských měst. „Je třeba analýzu ještě o další podrobnosti doplnit, takže si myslím, že reálně tam Františkovy Lázně nakonec zůstanou,“ konstatoval Kulhánek.

Rozhodne se v květnu

Pracovní skupina musí analýzu dopracovat do druhé poloviny března. „Výstup půjde opět na stůl této řídicí skupině a ta bude zasedat 2. května v Montecatini Terme v Itálii. Tam padne definitivní rozhodnutí o velikosti té skupiny,“ poznamenal Kulhánek, podle kterého těsně pod čarou je ještě rakouské lázeňské město Baden u Vídně. „A pak to byla ještě dvě města v Německu,“ doplnil Kulhánek. „Luhačovice nebyly ani v té střední zóně hodnocení. Byly ještě níž, právě ve vztahu ke světovému věhlasu a řadě kritérií, nejenom těm, která napadala ta řídicí skupina, ale i k těm standardním, kde jim rovněž chyběl podstatný počet bodů,“ dodal primátor.

„Analýza se bude skutečně doplňovat, aby tam Frantovky zůstaly,“ komentoval starosta Františkových Lázní Otakar Skala (nez.) a připomněl, že vyřazení většiny lázeňských měst ze seznamu pro přihlášku inicioval německý Baden-Baden.

„Jenže západočeský lázeňský trojúhelník, tedy Františkovy Lázně, Mariánské Lázně a Karlovy Vary, postupuje jednotně. Řekli jsme, že pro jednoho bez druhého je vstup nemyslitelný, protože my jsme vlastně ta trojka, která celý ten proces vstupu do UNESCO iniciovala,“ uvedl Skala, podle kterého je západočeský lázeňský trojúhelník neroztržitelný.

„Očekávali jsme, že se ten seznam opět rozšíří, ne tedy úplně zpátky na šestnáct měst, ale s tím, že tam Frantovky zůstanou. Bohužel z toho vypadly Luhačovice,“ uzavřel Skala.

Na seznamu lázní, které nemají se splněním všech kritérií pro zápis na seznam UNESCO problémy, jsou kromě Karlových Varů a Mariánských Lázní také německý Baden-Baden, anglické lázně Bath, Spa v Belgii, francouzské Vichy a italské Montecatini Terme.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám