Hlavní obsah

Meteorology překvapilo tornádo na Ústecku. V podhorské oblasti přitom ani nebyla bouřka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové potvrdili, že v neděli v podvečer se v okolí obce Tisá v Ústecké kraji vyskytlo slabé tornádo. Je to ovšem v místě pod horami, kde se tornáda běžně neočekávají. Nebyla ani bouřka, ani elektrická aktivita. Přesto se tornádo vytvořilo.

Foto: ČHMÚ

Místo, kde se vyskytlo tornádo

Článek

„Je to zajímavé, protože aby se vytvořilo tornádo v podhorské oblasti není úplně běžné, tomu spíš nahrávají roviny. Navíc to ani nebylo při bouřce. Nebyla tam elektrická aktivita. I proto bylo to tornádo slabé,“ uvedl pro ČTK Martin Novák z Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ).

Způsobilo škody na asi dvou domech, u jednoho poškodilo kůlnu. Hasiči ani nezasahovali. „Kůlna se opřela o dům majitele, který usoudil, že si to odstraní sám,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Pelikus. Tornádo dál prošlo přes louky a pole.

Slabé tornádo se v neděli vyskytlo i na Nymbursku u obce Zvěřínek, žádné větší škody ale nezpůsobilo. Ani tady nebyly žádné bouřky, pouze přeháňky.

V Česku je ročně nahlášeno několik tornád. Jev je velmi těžké předpovědět, protože se musí sejít několik podmínek, za nichž vznikne. Tornádo obvykle vzniká pod silnou bouřkou, když se v bouřkovém mraku zkříží studený vzduch z vyšších poloh s teplým vzduchem u země. Vznikne vertikální vír. Pokud je vzduch vlhký, začne v něm voda kondenzovat, válec padá k zemi. Pokud jí dosáhne, vznikne tornádo.

Tornádo se prohnalo na Nymbursku, další vzniklo na Ústecku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám