Hlavní obsah

Tornádo se prohnalo na Nymbursku, další vzniklo na Ústecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V okolí Zvěřínku na Nymbursku se v neděli v podvečer vyskytlo slabší tornádo. Škody jsou zřejmě jen malé, většinou vylomené tašky na střechách. V pondělí se na místo vypraví odborníci a provedou terénní průzkum, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Slabé tornádo se v podvečer podle meteorologů vytvořilo i u obce Tisá na Ústecku.

Foto: Czech Thunderstorm Research Association/Facebook/Lubomír Huljak

Záběry tornáda na Nymbursku

Článek

V době, kdy bylo tornádo zaznamenáno, neřádily v oblasti žádné bouřky a pouze slabě pršelo. Lokálně byl zaznamenán nízkohladinový střih větru 0–1 kilometr a nízká kondenzační hladina, uvedli meteorologové.

ČHMÚ zveřejnil záběry, které se podařilo natočit. Na záběrech fouká silný vítr, na jednom je například převrácená trampolína. Žádné škody ale nejsou ze záběrů patrné.

„Situaci monitoruje Czech Thunderstorm Research Asociation (Česká asociace výzkumu bouřek) a zítra bude proveden terénní průzkum,“ napsal ČHMÚ. „Škody se zdají být zatím lokální a naštěstí jen velmi lehké – zejména popadané tašky ze střech,“ doplnil na Facebooku.

Další slabé tornádo se mohlo v neděli vytvořit v Ústecké kraji, i sem přijedou v pondělí meteorologové situaci zkoumat. „Na přeháňkách, které vykazovaly nízkohladinovou rotaci (jednalo se tedy o tzv. low-topped supercely) se mohlo vyskytnout slabé tornádo také u obce Tisá,“ uvedli meteorologové.

Slabé tornádo letos v Česku zasáhlo koncem dubna Nejepín na Havlíčkobrodsku a Lubnou u Poličky na Svitavsku. V Lubné se další tornádo objevilo 10. června, v obou případech za sebou zanechalo škody na střechách několika domů. Počátkem dubna prošlo poblíž Letovic na Blanensku tornádo územím o délce asi čtyři kilometry a způsobilo zejména lokální vývraty v lesích.

Tornáda jsou součástí takzvaných supercel, což jsou silné bouře rotující kolem své osy. Na území Česka se ročně vyskytnou maximálně jednotky tornád, většinou slabých, některý rok se neobjeví tornádo žádné. Nicméně krátkodobá tornáda se podle meteorologů zřejmě vyskytují častěji, ale nemají žádného svědka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám