Hlavní obsah

Tohle nemůže pokračovat, zlobí se slovenský premiér kvůli kontrolám na hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nynější situace na česko-slovenské hranici nemůže pokračovat, benefitem schengenského prostoru volného pohybu osob, do kterého patří Česko i Slovensko, je volný pohyb. Před čtvrtečním jednáním s českým premiérem Petrem Fialou to ve středu novinářům řekl předseda slovenské vlády Eduard Heger.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uprchlická situace na slovensko-českých hranicích na snímku z 2. listopadu 2022

Článek

Česko na konci září zavedlo kvůli stoupajícímu počtu migrantů kontroly na hranicích se Slovenskem, jejichž trvání pak prodloužilo.

„Věřím, že najdeme společnou dohodu. To, co se momentálně děje na česko-slovenské hranici, není standard a nepochybně nemůže takto dále pokračovat. O to více, že jsme země, které jsou součástí schengenského prostoru. Benefitem schengenského prostoru je to, že hranice mezi sebou nemáme, máme volný pohyb,“ uvedl Heger po jednání bezpečnostní rady státu.

Česko při kontrolách odhalilo již několik tisíc migrantů i stovku převaděčů. Kontroly byly zatím prodlouženy do 12. prosince.

Pokud by to bylo nutné, mohla by vláda rozhodnout o pokračování kontrol i o další měsíc. K tomu by ale ČR potřebovala souhlas na úrovni Evropské unie.

Anketa

Mají nadále trvat kontroly na česko-slovenské hranici?
Ano
92,9 %
Ne
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7701 čtenářů.

Od začátku roku zadrženo 20 tisíc migrantů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám