Hlavní obsah

Od začátku roku zadrženo 20 tisíc migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní kontroly na hranicích se Slovenskem odhalily přes sedm tisíc nelegálních migrantů. Hranice v tuto chvíli hlídají stovky policistů, kteří se střídají po dvanáctihodinových směnách. Ministr vnitra zároveň naléhá na státy západního Balkánu, aby sladily svou vízovou politiku s Evropskou unií.

Foto: ČTK

Ilustrační foto: Skupina migrantů zadržená na jižní Moravě

Článek

„Aktuálně se toto opatření týká nasazení zhruba šesti set policistů a osmdesáti celníků na 24 hodin. Od zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem bylo zajištěno celkem 7384 ilegálních migrantů. Doposud bylo odhaleno 88 převaděčů,“ sdělil Právu mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

Čeští policisté dovezli migranty za hranici

Za celý letošní rok pak podle něj policie chytila celkem 20 139 běženců, nejčastěji se do České republiky dostávají skrze tzv. západobalkánskou trasu. Stále intenzivní tlak migrační vlny může podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) snížit dohoda o sladění vízové politiky s EU.

„Srbsko už učinilo konkrétní kroky a znovu zavedlo víza pro občany z Tuniska a Burundi. Do konce roku Srbsko ještě ukončí bezvízový styk s Kubou a Indií. Podobné kroky musí udělat všechny partnerské země,“ uvedl po jednání na ministerském fóru v albánské Tiraně.

Kontroly na hranicích se Slovenskem se kvůli migraci prodlouží

Domácí

Slovenský policejní prezident Štefan Hamran včera poukázal na to, že čeští policisté překročili společnou hranici mezi oběma zeměmi a běžence vyložili až na slovenském území.

„Posbírají migranty a dopraví je na hranici. Dokonce se nám stal případ, kdy je přivezli až za hranici, 200 metrů, a vyložili nám na území Slovenské republiky nelegální migranty. Česká policie – vždyť to je regulérní převaděčství,“ uvedl pro portál Aktuality.sk Štefan Hamran.

Česká strana incident potvrdila, šlo prý o jednotlivé pochybení konkrétních policistů.

Devět migrantů totiž zachytili ve vlaku, a protože nesplňovali podmínky pro vstup do ČR, chtěli je slovenské straně odevzdat v souladu s readmisní dohodou (mezinárodní smlouvou), která opravňuje vrátit nelegální uprchlíky státu, ze kterého se na území dostali.

Slovensko kvůli migrantům nasadí na hranicích s Maďarskem vojáky

Evropa

Když to slovenská strana odmítla, čeští policisté chtěli podle svých slov zajistit bezpečnost migrantů a převést je na hranice.

„Následně došlo k jediné, pro konečný výsledek sice nepodstatné, ale chybě ze strany eskortujících policistů, když s vozidlem projeli až na konec mostu, který přetíná řeku Moravu. Dostali se na území Slovenska, kde ukončili omezení osobní svobody všech devíti osob,“ řekl serveru mluvčí české policie Josef Bocán s tím, že hranici policisté překročili asi o 20 metrů.

Jak Právu již dříve sdělil policejní prezident Martin Vondrášek, jeden z důvodů, kvůli kterému česká vláda rozhodla o znovuzavedení kontrol, je právě nedůsledné dodržování readmisních dohod slovenské strany. Ta se hájí tím, že migranty od ní nepřebírá ani Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám