Hlavní obsah

ANO požaduje vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opoziční hnutí ANO ve středu vystoupilo s požadavkem na zřízení sněmovní vyšetřovací komise k prosincové tragické střelbě na filozofické fakultě, kdy přišlo o život 14 lidí a 25 bylo zraněno. Mezi zraněnými byla i dcera poslance ANO Jana Richtera, na něhož se s otázkami nyní obrací rodiče zavražděných i zraněných. Podle něj je zejména v době před zásahem řada bílých míst a je třeba „odpovědět na otázky“.

Živě: TK hnutí ANO v Poslanecké sněmovněVideo: psp.cz

 
Článek

„Budou to dva měsíce, kdy nás postihla velká tragédie. V neděli, kdy mi volala maminka jednoho zavražděného studenta, tak mi řekla, že lítost se proměnila ve vztek. Myslela si, že na otázky získá od univerzity či policie odpovědi vlastní cestou, ale sdělovala mi své zážitky a pocity a zjistila, že touto cestou se odpovědí nedočká,“ prohlásil na tiskové konferenci Richter.

Podle něj je nezbytné na četné otázky rodičů a blízkých zasažených tragédií získat odpovědi. „Všichni cítíme, že je potřeba na otázky rodičů odpovědět. Není to žádná politika. Jako opozice i koalice můžeme mít různé názory na zákony, ale tohle je věc, která se dotkla nás všech. Nemusím tu stát jako rodič já, ale příště tu může být jiný rodič, jiný poslanec. Rodiče nikdo neposlouchá, ani ty studenty,“ dodal Richter, který hodlá jako poslanec zesilovat hlas rodičů.

Cílem komise podle něj není „cílit“ na jednotlivé osoby a ukazovat na někoho, kdo pochybil, ale vyšetření okolností a poučit se z případných chyb, tak aby se podobné tragédie do budoucna nestávaly nebo se riziko co nejvíce minimalizovalo.

Jaký byl motiv? V kauze střelce z fakulty zůstávají bílá místa

Domácí

V případě, že by se komise zřídila, Richter nehodlá být vzhledem k tomu, že mezi zraněnými je jeho dcera, jejím členem. Za hnutí ANO by v ní zasedl Jiří Mašek, který je místopředsedou sněmovního bezpečnostního výboru. „Jsem velmi zainteresován, tím by mohlo být moje rozhodování neobjektivní,“ vysvětlil Richter.

Dcera je podle jeho středečního vyjádření v rekonvalescenci a má vzhledem ke svému věku „velkou šanci se vrátit do života, jak byla před střelbou“. Podle Richtera si to však ještě vyžádá nějaký čas, stále prý například napadá na zraněnou levou nohu.

Schillerová: Toto není politika

Žádost o zřízení vyšetřovací komise již na sekretariát Poslanecké sněmovny předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová předložila. „Má to podporu celého poslaneckého klubu ANO,“ prohlásila. Klub ANO čítá 71 poslanců.

Anketa

Souhlasíte s tím, že by měla vzniknout sněmovní vyšetřovací komise ke střelbě na FF UK?
Ano
49 %
Ne
51 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4610 čtenářů.

Zároveň dle svých slov požádala šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09), aby to jako bod zařadila i na nejbližší jednání dolní komory parlamentu. „Doufám, že se nám podaří přesvědčit předsedy dalších poslaneckých klubů, abychom ten bod nejen zařadili na program, ale abychom ho schválili. Toto není politika,“ dodala Schillerová.

Poslanci z výboru pro bezpečnost již začátkem února obdrželi anonymizovanou padesátistránkovou zprávu vnitřní kontroly Policejního prezidia k průběhu zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pochybení v postupu policie nezjistila.

Dokument je z velké části začerněn, což poslance nepotěšilo. Zástupci ANO avizovali, že pokud nedostanou možnost si dokument přečíst v neanonymizované podobě, budou žádat vznik vyšetřovací komise. To se také nyní děje.

Čtyřiadvacetiletý student 21. prosince zastřelil v budově fakulty 14 lidí, 25 zranil a následně spáchal sebevraždu. Mezi zraněnými byla i dcera poslance a manažera hnutí ANO Jana Richtera. Střelec měl na svědomí také vraždu dvaatřicetiletého muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese z 15. prosince.

Zásah proti střelci stále prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Záběry by mohly být známy v horizontu pár měsíců.

Vraha z fakulty policie lokalizovala doslova za rohem, za dvacet minut střílel

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám