Hlavní obsah

Jaký byl motiv? V kauze střelce z fakulty zůstávají bílá místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se vedení policie opakovaně snažilo vysvětlit okolnosti tragické prosincové střelby na Filozofické fakultě UK a opřelo se o závěry vlastních policejních kontrolorů, že zásah byl profesionální a takřka bez chyby, kolem tohoto masakru i nadále zůstává několik otazníků a bílých míst.

Střelba na Filozofické fakultě UK v Praze

Článek

1. - Šéf pražské mordparty Aleš Strach připustil, že jeho kriminalisté v rámci vyšetřování dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese z 15. prosince měli mezi podezřelými i budoucího střelce z fakulty Davida K. A uvedl, že chybělo několik dnů k jeho odhalení jako vraha z Klánovic, k čemuž se přiznal v dopise. Podle informací Práva a Novinek policisté už skutečně pátrali v jeho blízkém okolí. Nabízí se proto otázka, zda už neměl být tento student pod dohledem policie buď přes odposlechy, nebo sledováním.

2. - Mladík si jen během několika týdnů loňského roku pořídil na svůj zbrojní průkaz legálně osm různých zbraní včetně dvou dlouhých, tlumičů a nábojů. Podle policie bylo vše v souladu se zákony. Někdo z centrálního registru zbraní ale musel Davidovi K. pořízení takového arzenálu během krátké doby schválit. Nepřišlo mu to divné a nemohl na člověka, který je přitom student, upozornit?

3. - Policie dosud nezveřejnila motiv, který Davida K. k takovému řádění nejprve v Klánovicích a poté na univerzitě vedl. Proč tomu tak je, když je pachatel mrtev? Spekuluje se o jeho psychických problémech, či dokonce o léčení. Ostatně i člen policejní hlídky při prohlídce budovy fakulty jednomu z proděkanů FF sdělil, že mladík je „psychicky narušený“.

Rekonstrukce střelby na FF UK Video: Novinky

Rektorka se brání kritice poslance, jemuž střelec na fakultě zranil dceru

Domácí

4. - Když dvě policejní hlídky dorazily hledat Davida K. do sídla fakulty na Palachově náměstí ještě půl druhé hodiny před střelbou, policisté hovořili o možné hrozbě se dvěma proděkany fakulty. Ti je shodně upozornili, že děkanka a vedení fakulty jsou o patro výš a mohou se s nimi spojit. Neudělali to. Stejně tak ani nikdo z policistů poté nevaroval vedoucí zástupce fakulty před možnou hrozbou, a to ani v okamžiku, kdy už zazněly první výstřely.

5. - Šéf pražské policie Petr Matějček tvrdí, že v okamžiku, kdy dvě policejní hlídky dorazily hledat Davida K. do sídla fakulty 1,5 hodiny před střelbou, pátraly po možném sebevrahovi, a nikoli po vrahovi. Jenže oba proděkanové, s kterými policisté mluvili, hovoří jinak. První uvedl, že mu policista sdělil, že se David K. „k FF asi blíží’, je asi psychicky narušený a může být nebezpečný. Druhému prý řekl, že „hrozí riziko jeho vniknutí do budovy a může být ozbrojen“. Měli tedy policisté podezření, že mladík může být nebezpečný nejen sobě, ale i dalším lidem?

Ukázali fotografii a řekli, že se asi blíží. Univerzita zveřejnila svůj minutovník ze dne řádění střelce

Domácí

6. - Kdy přesně pojali policisté podezření, že David K. týž den dopoledne zabil doma svého otce, a je tedy zřejmě nejen člověkem, který chce zabít sám sebe, ale i pachatelem vraždy, a tudíž nebezpečný pro své okolí? Vedení policie sice tvrdí, že definitivní potvrzení o vraždě přišlo až hodinu poté, co se mladík sám zastřelil na střeše fakulty. Podezření, že Davidův otec zemřel násilnou smrtí, ale přišlo už krátce po nálezu těla už dvě hodiny před zahájením střelby.

7. - Zřejmě nejvíc otazníků vyvolává to, že když policejní hlídky mluvily na fakultě o hrozícím nebezpečí a vniknutí ze strany zřejmě ozbrojeného podezřelého, proč je nadřízení odvolali pátrat po něm jinam a nenechali policisty preventivně na místě? Proč se pražská policie nerozhodla evakuovat stejně jako jinou budovu univerzity v Celetné ulici i sídlo fakulty na Palachově náměstí, když členové policejní hlídky sami hovořili o riziku vniknutí ze strany hledaného mladíka do tohoto objektu?

8. - Pražská policie soustředila většinu sil právě v Celetné a poté také v Pařížské ulici, kde zhruba dvacet minut před střelbou lokalizovala Davidův mobil. Druhá ze zmíněných ulic je přitom jen tři minuty chůze od budovy fakulty na Palachově náměstí. Proč tedy i vzhledem k informacím, které policisté sami sdělili proděkanům fakulty o možném vniknutí a nebezpečí, nikoho z velitelů zásahu nenapadlo poslat část ozbrojenců zpět na Palachovo náměstí?

URNA potřebuje čas, než se sbalí, řekl policejní prezident. Nesmysl, oponuje šéf útvaru

Domácí

9. - Poté, co se rozpoutala střelba na fakultě, zamířila drtivá většina policistů přímo do budovy pátrat po pachateli a zneškodnit ho. Proč ale nezůstal alespoň některý z policistů ze zásahovky anebo z prvosledové hlídky s dlouhou zbraní na ulici, aby ohlídal budovu zvenčí, tedy tzv. vnější perimetr? Mohl by pak proti Davidovi zasáhnout v okamžiku, kdy se pachatel objevil na střeše fakulty, a zneškodnit ho dříve, než mladík začal pálit po náhodných kolemjdoucích. Z vyjádření policie vyplývá, že na pachatele třikrát vystřelil pouze jeden policista s krátkou zbraní. Několik členů zásahovky s dlouhými zbraněmi se ale snažilo dostat do zhruba stejné výšky, jako byl střelec, a to v protějším hotelu. Než ale zasáhli, mladík se sám zabil.

10. - Jakmile po začátku střelby policisté vnikli do budovy, snažili se logicky okamžitě vyhnat všechny přítomné ven do bezpečí s tím, aby měli ruce viditelně nad hlavou. Sami to nazvali „spontánní evakuací“. Jenže část z prchajících utíkala přes náměstí směrem k protější budově Rudolfina, a to i v okamžiku, kdy se objevil na střeše pachatel a začal pálit po lidech na ulici. Neměl tedy někdo z policistů koordinovat evakuaci lidí z budovy venku před ní a vybrat pro ně bezpečné místo?

11. - Pražská policie chtěla nasadit při pátrání po Davidovi i vrtulník, jako tomu bylo například při hledání vraha, který v létě 2021 zastřelil přímo v kanceláři zaměstnankyni úřadu práce v Praze 2. Jenže podle slov jejího ředitele Matějčka pro to nebyly letové podmínky, což si ve středu na dotaz Novinek ověřoval i policejní prezident Martin Vondrášek. Potvrdil informaci, že nešlo s vrtulníkem vzlétnout. Podle důvěryhodného zdroje Novinek, který je pilotem, ale byly podmínky pro let vhodné, o čemž svědčí tehdejší situace i na ruzyňském letišti. Byla dobrá dohlednost, výška základny oblačnosti, jen trochu silnější vítr.

Animace po minutách: Vbíhali střelci do rány, prý šlo o „spontánní evakuaci“

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám