Hlavní obsah

Vraha z fakulty policie lokalizovala doslova za rohem, za dvacet minut střílel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pohyb studenta, který v prosinci rozpoutal masakr na filozofické fakultě v Praze, policie skrz jeho zapnutý mobil lokalizovala v místech vzdálených kolem 200 metrů od školy zhruba dvacet minut před tragédií. Vyslané hlídky ale hledaného mladíka v ulicích pražského Josefova nenašly. Vyplývá to z informací deníku MF Dnes, který v pondělí přinesl další detaily o policejním zásahu.

Foto: Novinky

Oblast lokalizace mobilního telefonu střelce z fakulty

Článek

Telefon útočníka policisté zaměřili ve 14:38, uvedla v pondělí MF Dnes s odkazem na „zprávu o získaných údajích“, kterou dostala od policie. V uvedený čas se zapnutý mobil studenta podařilo lokalizovat v ulicích Josefova v okolí židovských památek, odkud je hlavní budova fakulty na Palachově náměstí vzdálená do dvou set metrů.

Policie v osudný den hledala studenta jak v hlavní budově, kde později střílel, tak v Celetné ulici, kam ji zavedly informace o tom, že tam má mít mladík výuku. Zatímco budovu v Celetné nechali policisté vyklidit, u hlavní budovy se to nestalo. Policejní hlídka do budovy na Palachově náměstí sice v průběhu pátrání dorazila, bylo to kolem 14. hodiny, ale pak zase odjela. Policisté se tam nevrátili ani poté, co po půl třetí zaměřili studentův telefon v blízkých ulicích.

„Policie sice do ulice okamžitě najela, prohledávala okolí, pátrala u synagog i židovského hřbitova, ale do hlavní budovy fakulty nikoho neposlala,“ uvedl list. Do hlavní budovy přijela až po ohlášené střelbě - první oznámení přišlo ve 14:59.

Jaký byl motiv? V kauze střelce z fakulty zůstávají bílá místa

Domácí

Podle dokumentu citovaného MF Dnes přitom nebylo ze strany příbuzných mladíka „nikdy specifikováno, ve které konkrétní budově by se měl nacházet“.

O lokalizaci vrahova mobilního telefonu v Pařížské ulici, která vede od vltavského nábřeží ke Staroměstskému náměstí, informovali policisté už dříve, nebylo ale jasné, kde přesně to bylo.

Podle dřívějších vyjádření vedení policie k průběhu zásahu prý nebyly k dispozici informace nasvědčující tomu, že by student měl namířeno právě do hlavní budovy.

Rekonstrukce střelby na FF UK Video: Novinky

Policie v době lokalizace telefonu již měla informaci o tom, že v obci Hostouň na Kladensku, odkud student odjel do Prahy - podle svědectví se záměrem spáchat sebevraždu - byl týž den nalezen zavražděný otec mladíka v rodinném domě. V domě byla také nastražená past v podobě výbušného systému.

Od 13:20 měla policie v systému v rámci prověřování informaci o tom, že student měl legálně registrovaných hned několik střelných zbraní včetně dlouhých a tlumiče.

Pražská policie již dříve opakovaně uváděla, že při zásahu a jednotlivých postupech nechybovala, což konstatovala i vnitřní kontrola. Postup policistů ještě přezkoumává Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Čtyřiadvacetiletý střelec 21. prosince 2023 v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zabil 14 lidí a 25 zranil, sám se pak zastřelil. Následně vyšlo najevo, že již dříve zavraždil v Klánovickém lese mladého muže a jeho dvouměsíční dceru.

Minutu po minutě: Jak policie zasahovala proti střelci v Praze

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám