Hlavní obsah

Poslanec Richter ke střelbě: Je zázrak, že dcera žije. Mluvil jsem emotivně, ale nebyla to kritika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci se v úterý poprvé v letošním roce sešli na řádné sněmovní schůzi. Projednávali i okolnosti prosincové střelby na Filozofické fakultě UK. Poslanec ANO Jan Richter, jehož dcera byla při útoku zraněna, popsal své pocity na plénu.

Živě: Jednání sněmovna 16.1.2024Video: psp.cz

 
Článek

Hlavním tématem tohoto týdne bude v Sněmovně korespondenční volba, nad kterou se z popudu koalice zákonodárci sejdou na mimořádné schůzi ve středu ráno. Kvůli obstrukcím opozice se očekává vícedenní diskuse. Úterní jednání by mělo být poklidnější.

První letošní sněmovní schůze začala ve 14 hodin. Poslanci na její úvod drželi za oběti prosincové střelby minutu ticha. Začátek schůze zabraly proslovy opozičních řečníků s přednostním právem, tedy předsedů stran, klubů nebo členů vedení Sněmovny, a to ke změnám programu schůze.

Poté se poslanci začali zabývat z podnětu opozičního poslance ANO Jana Richtera tragickou prosincovou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kdy čtyřiadvacetiletý student zabil 14 lidí a dalších 25 zranil, část těžce. Jednou ze zraněných, jak minulý týden vyšlo najevo během jednání bezpečnostního výboru, je i dcera Richtera. Ten na výboru vytkl policii i univerzitě způsob komunikace se zraněnými.

Poslanec Richter má po střelbě na fakultě zraněnou dceru. Policii vyplísnil za zásah

Domácí

„Slyšel jsem věci, které jsem věděl, že jsou trochu jinak, jinak interpretovány. Když jsem to slyšel opět na výboru, kde se policie chválila za zákrok, intervenci, tak jsem se neudržel a chtěl jsem se tam podělit o svou přímou zkušenost,“ vysvětloval své vystoupení v úterý Richter.

Dodal, že na události nehoní žádné politické body, o tom, že se ho „šílená“ tragédie dotkla, vědělo podle něj pouze pár kolegů z hnutí ANO. „Tři týdny jsem o té události mlčel, nekomunikoval jsem s žádnými novináři, nepsal jsem na žádné sociální sítě, prostě nic jsem v tomto nedělal, a pouze jsem každý den od 22. prosince navštěvoval svoji dceru v nemocnici, kde jsem trávil celý den a jenom jsme přemýšleli a modlili se za to, aby se nám dcera vrátila do života tak, jak než šla do té nemocnice nebo v té škole byla. Jak to bylo dříve,“ prohlásil.

„Na výboru jsem mluvil jako táta, a ne jako politik. Nemám v plánu kritizovat zasahující policisty, záchranáře… naopak cítím hlavně vděčnost, protože od mnoha lékařů jsem slyšel, že to, že moje dcera žije, je zázrak. Popisoval jsem, co se dělo, jak mi to popisovala dcera, čeho jsem byl svědkem. Ano, mluvil jsem emotivně, ale nebyla to kritika. Kdyby to byla kritika, připravím se na to úplně jinak,“ odmítl Richter tvrzení, že by na výboru někoho kritizoval.

Otec postřelené dívky si minulý čtvrtek postěžoval, že ačkoliv nechal číslo policii i krizovým interventům v domnění, že se mu ozvou a budou ho informovat o tom, co se děje s jeho dcerou, neozvali se mu. V úterý po setkání s šéfem pražské policie Petrem Matějíčkem se policii omluvil.

„Nabyl jsem dojmu, že jsem na policii volal dvakrát, volal jsem jednou, podruhé mi volali oni. V návalu emocí se mi dva telefonáty spojily v jeden. Při obou telefonátech jsem říkal totožné věty a totožná slova. Tam jsem pochybil a on za to se omlouvám. Dál ale budu trvat na tom, že se mi interventi neozvali,“ prohlásil Richter.

Policie je navíc podle něj ochotna vysvětlit své postupy všem postiženým, nejen jemu, který je poslancem.

Naopak tvrdě se Richter pustil do politiků, kteří se na místě tragédie nechali fotit při zapalování svíček. „Byl jsem tam také, 24. prosince se starší dcerou, ale hanba by mě fackovala, kdybych se vyfotil. To nebyla z vaší strany pieta, to bylo odporný. Tohle není místo a příběh na focení politiků,“ čílil se Richter, který mluvil například k ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN). Když došlo k otevření bodu, obořil se také na členy vlády, že u takto důležité věci nejsou většinou v sále.

Rakušan na plénu řekl, že je připraven se k osobnímu příběhu dcery poslance Richtera vyjádřit jenom mezi čtyřma očima.

Znovu poděkoval všem, kteří při střelbě pomohli. „V prvním týdnu po útoku se do psychosociální pomoci zapojilo 192 odborníků. Proběhlo více než 1000 telefonátů a přes 600 osobních intervencí. Tedy během prvního týdne jsme se dostali na zcela rekordní počet, kdy poskytovaných intervencí během prvního týdne 1685 osob dostalo nějakou oficiálně poskytnutou krizovou intervenci, psychologickou intervenci. Logicky někteří z nich postupovali vlastní cestou, ti v těch statistikách zaznamenáni nejsou,“ uvedl.

„Už nebudu komentovat jednotlivé aspekty zásahu policie. Jako ministr vnitra budu čekat na oficiální závěry prověření všech orgánů, které jsou k tomu určeny,“ dodal Rakušan.

Nakonec poslanci přerušili bod na neurčito s tím, že o dalším postupu se hnutí ANO ještě poradí.

Korespondenční volba

Večer ve Sněmovně přišla řada také na trojici předloh týkající se posunu termínu vyřazování emisních povolenek, přidělení průměrných důchodů i těm disidentům, kteří neplatili odvody dostatečně dlouho, a také změn v sociálních službách. Dle dohody grémia se jednalo i po 19. hodině.

„Divočejší období“, jak v úterý uvedl Benda, nastane ve středu ráno, kdy se Sněmovna sejde na mimořádné schůzi k návrhu na zavedení korespondenční volby pro občany žijící v zahraničí.

Vzhledem k tomu, že s koaliční novelou významně nesouhlasí opoziční hnutí ANO i SPD, se očekává, že diskuse bude vícedenní. Protáhnout by se mohla do pátku, přičemž bylo avizováno, že by se s ohledem na zaměstnance Sněmovny jednalo vždy od 9 hodin ráno do půlnoci, maximálně jedné hodiny ranní.

Předseda SPD Tomio Okamura koaliční snahu o zavedení korespondenčního hlasování označil za pokus „nedemokratickými prostředky zvrátit výsledky budoucích voleb“, což vysvětloval tím, že se podpora koalice propadla. SPD podle něj bude zákon blokovat všemi zákonnými prostředky. Následně dodal, že kdyby jeho hnutí bylo v příští vládě a novela by prošla, tak ji nechá zrušit.

ANO dřív korespondenční volbu podporovalo, ale v poslední době otočilo. „Nesouhlasíme s tímto návrhem. V této těžké době, kdy lidé řeší spoustu problémů, se tu budeme týdny, možná měsíce, hádat kvůli korespondenční volbě. Lidé tomu nebudou rozumět, my tomu také nerozumíme. Může to rozkolísat náš, po třiatřicet let stabilní, volební systém,“ řekla před začátkem jednání šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

V pátek v 17 hodin pak začne další mimořádná schůze, svolaná tentokrát z popudu hnutí ANO, jež se týká návrhu na zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením.

Vláda podporuje zavedení korespondenční volby. Z ciziny by se mohlo volit už příští rok

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám