Hlavní obsah

Těžké boje se odehrávají v Chersonu a Charkově. Rusům už docházejí rakety, tvrdí Ukrajinci

Charkov

Nejtěžší boje se momentálně odehrávají v Chersonu na jihu Ukrajiny, v Charkově na severovýchodě země a severozápadně od hlavního města Kyjeva. Tvrdí to Oleksij Arestovyč, poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře. Na sociálních sítích se objevily záběry silné exploze na letecké základně v obci Čuhujiv u Charkova. Zatím není jasné, kdy se měly výbuchy stát. Zda se vážou k pondělním útokům, nebo jde o další útok z úterního večera.

BEZ KOMENTÁŘE: Mohutná exploze, ke které mělo dojít na letištní základně u města ČuhujivVideo: Twitter NEXTA

 
Článek

Ruské síly vstoupily do Chersonu, potvrdil poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko.

„Největší ohnisko je Cherson. Tam se odehrávají pouliční boje... Druhým ohniskem je severozápadní směr od Kyjeva, kde se nepřítel pokouší seskupit a přeskupit a my na něj podnikáme mohutné dělostřelecké údery. Charkov je samozřejmě ohniskem,” uvedl Arestovyč.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

V Charkově si nejnovější ostřelování centra města a rezidenčních oblastí vyžádalo pravděpodobně přes deset mrtvých mezi civilním obyvatelstvem. Zasaženy byly také budovy opery, filharmonie, univerzity i místní nemocnice. Město Čuhujiv, kde se měla odehrát silná exploze, je zhruba 35 kilometrů vzdálené od Charkova. Arestovyč tvrdí, že Rusko již použilo asi dvě třetiny ze svých raketových kapacit, a počet leteckých útoků se tak podle něj bude snižovat.

❗️Vary powerful explosions at the airbase in #Chuguev. pic.twitter.com/cYMY4BQZLo

Bez elektřiny a jídla je kolem 40 tisíc lidí, tvrdí ukrajinské ministerstvo vnitra. Ruské síly nereagují na žádosti o evakuaci, tvrdí ukrajinské ministerstvo vnitra. „V současné době je humanitární situace na východě země obtížná. Zvláště akutní je evakuace lidí z měst Volnovakha, Sartana a Talanivka. Ruská strana ale na evakuaci nereagovala,“ řekl Denis Monastyrskij, ministr vnitra.

Kritická situace je podle jeho slov také ve městě Bucha v Kyjevské oblasti.

Dějištěm těžkých bojů je také Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny. Tam ruské síly podle agentury Unian ostřelovaly rezidenční čtvrti. Počet zraněných se upřesňuje. Kvůli poškození infrastruktury se město ocitlo bez dodávek teplé vody a elektřiny. Město je společně s Chersonem a Charkovem obklíčeno, udává podle agentury AP britské ministerstvo obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám